În timpul crizei financiare din 2008, Guvernul de la Londra a cheltuit peste 45 de miliarde de lire sterline pentru a salva Royal Bank of Scotland şi 20,5 miliarde de lire sterline pentru Lloyds, scrie Agerpres.

Vânzarea s-a efectuat la un preţ de 271 penny per titlu, aproape jumătate faţă de suma de 502 penny pe acţiune plătită în urmă cu zece ani de autorităţile britanice.

Luni seară, Guvernul a obţinut 2,5 miliarde de lire sterline (3,3 miliarde de dolari) după ce şi-a redus participaţia deţinută la grupul bancar britanic de la 70,1% la 62,4%. Până în 2023, autorităţile de la Londra vor să vândă acţiuni RBS în valoare de 15 miliarde de lire sterline.

Întrebat de BBC despre pierderile înregistrate de plătitorii de taxe în urma vânzării, John Glen, secretar de stat în Ministerul de Finanţe, a afirmat că beneficiul "se bazează pe realitatea situaţiei în care se află acum RBS".

"Ei şi-au redus de la 38 la nouă numărul de ţări în care operează, valoarea totală a activelor a scăzut semnificativ, este o instituţie complet diferită faţă de 2008. Dar RBS este mai viabilă acum iar plătitorii de taxe trebuie să-şi primească înapoi o parte din bani", a explicat Glen.

În februarie, banca a raportat un profit anual de 752 de milioane de lire sterline - primul câştig din ultimul deceniu - după pierderi de 6,95 miliarde de lire sterline în urmă cu un an.

În 2017, Guvernul britanic a vândut şi ultimele acţiuni din participaţia iniţială de 43% pe care o deţinea la Lloyds Banking Group (LBG), creditorul devenind astfel primul care nu mai este deţinut de stat, un semn simbolic al redresării sectorului bancar al ţării.

Lloyds, cel mai mare creditor ipotecar din Marea Britanie, a precizat că Executivul va obţine un profit de aproximativ 900 de milioane de lire sterline (1,16 miliarde de dolari) în urma vânzării participaţiei pe care o deţine la bancă.

Eforturile îndelungate de redresare a băncilor britanice care au fost salvate de stat contrastează cu cele ale creditorilor din alte ţări, cum ar fi SUA, unde JPMorgan, Bank of America şi Citigroup au achitat banii primiţi de la Guvern până la sfârşitul lui 2009.