ZF: Grupul britanic RBS isi pregateste iesirea din Romania si cauta cumparator pentru businessul local
Grupul britanic RBS, controlat inca de stat dupa 5 ani de criza, se pregateste sa vanda sucursala care i-a ramas in Romania si a mandatat firma de consultanta PwC sa faca demersuri pentru gasirea unei banci care sa preia portofoliul ramas de clienti multinationale, scrie Ziarul Financiar, preluat de Mediafax.
Dupa ce a vandut anul trecut businessul de retail si un calup de neperformante corporate, RBS are o sucursala cu cota de piata nesemnificativa.
RBS a semnat in urma cu un an un acord de transferare a portofoliului de retail catre UniCredit Tiriac Bank. De asemenea, anul trecut britanicii au realizat o tranzactie importanta cu credite neperformante din divizia corporate, rezultand in final o contractie puternica a bilantului si iesirea din clasamentul primelor 20 de banci de pe piata.
Din septembrie 2013 RBS Romania a trecut la statutul de sucursala, insa oficial britanicii au indicat mentinerea unui anumit interes pentru a continua businessul cu clienti mari.
Pana la urma, deznodamantul iesirii complete de pe piata se arata a fi inevitabil. Cumparatorul portofoliului de clienti sofisticati/multinationale servit inca de RBS ar trebui sa aiba un profil similar de expertiza si capacitate tehnica pe zona corporate. Prin prisma acestui fapt portofoliul in cauza ar putea ajunge tot la UniCredit, care a luat si retailul, care are deja o pozitie puternica pe segmentul corporate si a indicat mentinerea unui apetit pentru achizitii atat timp cat cresterea organica se dovedeste inca dificila.
De asemenea, un profil similar expertizei RBS in corporate banking ar avea ING, insa grupul olandez inca este supus unor constrangeri la capitolul achizitii in conditiile in care nu a incheiat rambursarea ajutorului de stat de 10 mld. euro primit pentru a depasi primele socuri ale crizei izbucnite in 2008. Citibank a ramas o casa de corporate banking pentru companii mari/multinationale dupa ce anul trecut si-a vandut retailul catre Raiffeisen, insa ramane de vazut in ce masura ar avea apetit pentru o achizitie pe segmentul corporate. Un semnal interesant privind mentinerea unui anumit interes la nivel local a fost preluarea anul trecut a businessului de custodie de la ING.
Acestea ar fi cele trei mari variante de potentiali cumparatori prin prisma compabilitatii cu gradul de expertiza al RBS si a interesului traditional pentru segmentul de clienti in discutie.
Vanzarea business-ului ramas al RBS va fi doar una dintr-o serie de tranzactii bancare asteptate anul acesta. Astfel, pana la sfarsitul anului ar putea pleca din Romania portughezii de la Millennium, dar si francezii de la Credit Agricole.
De asemenea, ar putea fi incheiata pana la iarna si tranzactia de vanzare a Volksbank, care are ca termen limita sfarsitul anului 2015. Nu in ultimul rand, pe lista bancilor care asteapta cumparator ramane Marfin Bank.
Ramane in suspensie si demersul Bancii Carpatica de a gasi un partener care sa-i intareasca baza de capital si care sa-i permita sa avanseze in clasamentul activelor.
Pe acelasi subiect: