Marea Britanie modifica calcularea LIBOR pentru evitarea manipularii dobanzii
Asociatia bancherilor britanici BBA a decis modificarea sistemului de stabilire a dobanzii interbancare LIBOR, de referinta in sistemul financiar mondial, pentru evitarea manipularilor. Decizia a fost luata in urma unui scandal international de amploare izbucnit anul trecut, potrivit AFP.
Dobanzile anuntate de bancile membre in comitetul de stabilire a LIBOR, care sunt publicate in fiecare zi, vor fi facute publice doar o data la trei luni, pentru a evita posibilitatatea manipularii, a explicat BBA. Bancherii nu vor mai putea cunoaste dobanzile anuntate de bancile concurente si nu isi vor mai putea ajusta dobanzile in consecinta. Dobanzile vor fi stabilitate in continuare zilnic, scrie AFP, preluata de Mediafax.
Anchetele autoritatilor de reglementare au scos la iveala cum au influentat bancile dobanzile, in beneficiul propriu, sau pentru a face sa para ca sunt mai solide. Cu aceste schimbari, care vor intra in vigoare in luna iulie, BBA tine cont de una dintre principalele recomandari facute intr-un raport realizat de Martin Wheatley, in prezent directorul general al noii Autoritati britanice pentru conduita financiara, la comanda guvernului.
"Refacerea increderii in dobanda LIBOR este o prioritate absoluta pentru BBA si vom colabora cu autoritatile de reglementare si guvernul pentru a pune in practica reformele necesare", a declarat Anthony Browne, director general al BBA.
Anuntarea modificarilor a avut loc in timp ce o sursa aproapiata situatiei a declarat ca autoritatile de la Bruxelles vor ca supravegherea LIBOR sa fie transferata autoritatii europene de reglementare a pietei financiare (ESMA) de la Paris, propunere care nu este bine vazuta la Londra.
Autoritatile de reglementare la nivel global cauta alternative la LIBOR, dupa ce autoritatile din Statele Unite si Marea Britanie au descoperit ca anumite banci importante au conspirat pentru a manipula dobanzile.
Royal Bank of Scotland si Barclays (Marea Britanie) si UBS (Elvetia) au fost sanctionate cu amenzi in valoare totala de 2,5 miliarde de dolari pentru astfel de nereguli, iar ancheta continua la peste 10 institutii financiare.
Propunerile CE vor acorda autoritatilor de reglementare si prerogativa de a forta bancile sa participe la comisii care vor furniza informatii necesare pentru stabilirea indicilor importanti de dobanda, potrivit proiectului. Comisia vrea stabilirea unor reguli de buna guvernanta pentru a asigura un nivel mai ridicat de transparenta, a limita conflictele de interese si a garanta reprezentativitatea indicilor.
Pe acelasi subiect: