Unde fug banii din depozitele bancare. Alternative de investitii cu risc scazut

Dobanzile la depozitele bancare nu mai asigura nici macar protectia banilor impotriva eroziunii inflationiste. Despre castig nu mai poate fi vorba. Rata inflatiei a ajuns la 5,65% pe an, potrivit ultimelor date statistice. Exista, insa, pe piata, mijloace de trecere de la economisire la investitie, cu riscuri mici si foarte mici. „In conditiile actuale de inflatie, depozitele bancare nu mai asigura o protectie real pozitiva (peste rata inflatiei, n.r.). Astfel incat instrumentele de investitie cu risc scazut sunt mai atractive“, a declarat Daniela Vasile, director de portofolii private la firma de administrare a investitiilor Certinvest, citat de www.economica.net. Media ratei dobanzii la depozitele bancare la termen oferite „gospodariilor populatiei“ a scazut pana la 5,61% in ianuarie, potrivit celor mai recente date ale Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Fenomenul a fost deja sesizat de cei care au bani in banci si astfel, doar luna trecuta, peste 522 de milioane de lei s-au indreptat spre fondurile de investitii mutuale.

Efectul eolienelor: energia s-a ieftinit pe bursa peste 30%. Cand se va vedea in facturile platite de populatie?

Facturile platite de micii consumatori industriali, care inca mai primesc o parte din ener­gie la preturi reglementate, ar putea sca­dea cu circa 2-3% din aprilie 2013 ca urmare a diminuarii semnificative a preturilor la curent datorita unei productii tot mai mari de ener­gie eoliana. La casnici, acest lucru se va vedea abia din vara acestui an. Primii care beneficiaza de aceste ieftiniri sunt insa marii consumatori, care sunt activi direct pe bursa de energie, potrivit Ziarului Financiar. Marti, pe piata pentru ziua urmatoare a bursei de energie OPCOM pretul energiei pentru data de 14 martie era de 143,6 lei pe MWh. In aceeasi zi a anului trecut pretul era de 243,5 lei pe MWh, ceea ce se traduce intr-o ieftinire de 40%. Pe intreaga perioada de la inceputul anului fata de intervalul similar din 2012 oa­menii din piata spun ca se poate vorbi despre o scadere de peste 30% a pretului mediu pe aceasta platforma.

Cei mai vanati specialisti din Romania: ce stiu sa faca si pentru cati bani isi schimba jobul

Exista in acest moment in piata pozitii/departamente nou-create pe fondul schimbarilor actuale si in aceste cazuri numarul de specialisti este limitat, a spus Loreda Dragomir - Theodorescu, country manager Romania & Bulgaria la firma de executive search Kienbaum, citata de www.economica.net. "De exemplu, specialistii in departamentele de risc, investitii, mediu. Din categoria joburilor nou-create fac parte si joburile specializate pe credite neperformante din domeniul bancar, singurele de altfel in acest domeniu, care par a fi activate, sau cele de trader fie pe energie, fie pe cereale", a explicat Loreda Dragomir - Theodorescu. Specialistii cel mai greu de recrutat in acest moment, in Romania, sunt inginerii specializati in anumite domenii - metalurgie, matrite, turnare, dar si in aviatie sau auto sunt foarte greu de recrutat, ne-a mai spus Loreda Dragomir - Theodorescu. Un exemplu concret de specialist greu de gasit in piata din Romania si greu de relocat din afara din cauza salariilor foarte mari pe care le aveau acolo ar fi senior design engineer aircraft specializat in Catia V si cu abilitati de team leader.

Reportaj din Germania: cum arata megauzina Audi din Ingolstadt

 Fabrica Audi din Ingolstadt a fost deschisa pe 3 decembrie 1945, iar de atunci s-a dezvoltat continuu, transformandu-se intr-o megauzina, intinsa pe o suprafata de peste 2,7 milioane de metri patrati, cat Principatul Monaco, noteaza www.wall-street.ro. Ingolstadt este cea mai importanta fabrica Audi, aici cei 35.000 de angajati produc 2.500 de masini pe zi, peste 550.000 de automobile anual. Cele 18 modele fabricate la centrul Audi din Ingolstadt sunt A3, A4, A5, Q5, in diferite variante de caroserie, cu motorizari hibrid sau de performanta, RS. Tot aici ia nastere si Audi TT, a carui caroserie este asamblata si vopsita, iar apoi trimisa pe calea ferata in Ungaria, la Gyor, o alta fabrica de dimensiuni mari, unde se fabrica 1,9 milioane de motoare si 33.500 de masini anual. Megauzina Audi din Ingolstadt se intinde pe o suprafata de peste 2,7 milioane de metri patrati si este impartita in doua de mai multe linii de cale ferata, peste care trec masinile pe o pasarela, dintr-o parte intr-alta, in timpul procesului de fabricatie.

Tara condusa de 83 de miliardari si muncitori cu salarii lunare de 580 de dolari

Legislativul celei mai mari tari comuniste din lume este cu siguranta cel mai bogat de pe glob, conform unei top care identifica 83 de miliardari in dolari printre delegatii parlamentului chinez din acest an, scrie www.capital.ro. In America nu exista nici macar un singur miliardar in Camera Reprezentantilor sau in Senat. Cel mai bogat membru din structurile de conducere americane este republicanul texan Michael McCaul a carui avere este estimata la circa 500 mil. dolari.

Printre delegatii adunati in aceasta saptamana la Beijing cu ocazia Congresului National al Poporului (CNP), Hurun Global Rich List a identificat 31 de persoane care dispun de active evaluate la peste 1 mld. dolari. Cel mai bogat este Zong Qinghou, fondatorul producatorului chinez de bauturi Wahaha, cu o avere estimata la 13 mld. dolari, potrivit Hurun. Numarul miliardarilor in dolari identificati de raport este in creștere cu 17% in acest an, comparativ cu anul trecut cand 28 de miliardari au participat la CNP și 43 la CCPPC.

Care sunt provocarile de natura economica ale noului Papa

Intr-un scenariu ideal, pe langa atributiile religioase, recent alesul conducator de la Vatican, ce va veghea asupra a 1,2 miliarde de catolici din intreaga lume, si-ar putea aduce contributia si la nivel economic. Predecesorul sau, Benedict al XVI-lea, a inregistrat un progres in reformarea bancii Vaticanului, prin inlocuirea presedintelui sau, crearea unei divizii de inteligenta financiara si a fost chiar de acord cu extinderea democratica a votului, noteaza Bloomberg. Dar institutia mai are inca destule etape de parcurs inainte sa se poata alinia in totalitate normelor de transparenta si corectitudine impuse de restul bancilor internationale. Pe de alta parte, Vaticanul si-a exprimat de-a lungul anilor niste dorinte care nu au fost pe placul populatiei sau ale analistilor financiari, cum ar fi infiintarea unei autoritati financiare globale . Astfel, Francis I, are acum, printre altele, misiunea de a face oamenii sa inteleaga ca, pentru a functiona, economia trebuie adusa mai aproape de cetatean si pusa in slujba acestuia, nu privita ca o entitate atotputernica, de sine statatoare.

Declinul maxim al lirei sterline. Acum este momentul pentru investitii in moneda britanica

Temerile privind eventualitatea unei noi crize, degradarea ratingului de tara al Marii Britanii si zvonurile unor politice monetare mai flexibile din partea Bancii Angliei au dus la o slabire vizibila a lirei sterline. Moneda nu a fost ajutata nici de turbulentele existente in ultima perioada in zona euro, scrie Wall Street Journal. In plus, datele arata ca productia industriala din Regat a scazut anul trecut cu 1,2%, din ianuarie pana in decembrie, desi analistii asteptau o crestere de 0,1%. Pe de alta parte, optimismul incepe sa revina pe piata imobiliara din tara, bancile depun si ele eforturi pentru usurarea procesului de creditare, iar previziunile pentru PIB, cat si pentru cererea de exporturi sunt si ele imbucuratoare. Toate aceste indicii duc cu gandul ca acesta ar putea inseamna maximul de declin pentru lira, care, in viitorul apropiat, ar trebui sa isi inceapa revenirea. O perioada favorabila deci pentru a investi in moneda britanica, atata timp cat pretul acesteia este momentan subevaluat.

Aurul, pe cale sa devina noul scandal Libor. Ce suspiciuni ridica piata metalelor pretioase

Statele Unite iau in considerare inceperea unei anchete asupra pietelor de aur si argint din Marea Britanie, pentru a vedea daca acestea sunt pasibile de manipulare, scrie The Guardian. Sectorul financiar Londonez se pregateste astfel pentru o noua investigatie, in urma unui raport al Commodity Futures Trading Commission, care atrage atentia ca preturile din aceasta zona ar putea sa nu fie suficient de transparente. Sistemul de stabilire a pretului la aur in Londra este mai putin obisnuit si implica in fiecare zi doua teleconferinte cu cinci banci: Barclays, Deutsche Bank, HSBC, Bank of Nova Scotia si Société Générale, in timp ce pentru argint doar ultimele trei institutii au un cuvant de spus. Odata fixat, nivelul pretului din Londra este folosit si pentru a-l determina pe cel la nivel global. Ingrijorarile au inceput sa apara dupa ce s-a descoperit ca mecanismul este unul asemanator cu cel folosit in scandalul Libor, cand acuzatiile de manipulare au dus la plata a unor amenzi de mai multe miliarde de dolari, de catre banci.


Valoarea publicitatii prin „cumpararea” de cuvinte pe Google, pusa la indoiala de catre eBay

Un raport al site-ului de licitatii eBay arata ca actualul sistem de plata folosit de Google pentru publicitate nu isi dovedeste eficienta. Altfel spus, plata la numarul de cuvinte cheie aparute pe motorul de cautare are o influenta prea mica asupra vanzarilor. Platformele ca Google si Bing ofera companiilor posibilitatea sa “cumpere” cuvinte, ceea ce inseamna ca site-urile care fac acest lucru sunt mai prezente in urma cautarilor dupa un anumit cuvant. Insa studiul facut de eBay arata ca cei care vin in site prin motorul de cautare sunt clienti fideli, care ar fi ajuns oricum acolo. “Castigul provenit din cautarea platita este mult mai mic decat cel la care ne-am fi asteptat, deoarece clientii nostri ar fi ajuns pe eBay indiferent de canalele de marketing folosite”, a declarat un reprezentant al companiei. Potrivit BBC, eBay a renuntat deja la plata pentru cuvintele cheie pe platformele MSN si Yahoo, ramanand fidel momentan doar Google.