Decizia a fost anuntata anul trecut in cadrul unui plan de privatizare in valoare de 20 de miliarde de lire sterline (25,4 miliarde de euro) pana in 2020.

"Sunt hotarat sa iau deciziile necesare pentru reformarea economiei britanice si reducerea datoriei noastre. Asadar, voi lansa astazi vanzarea participatiei Marii Britanii la Eurostar", a explicat luni ministrul Finantelor, George Osborne.

Candidatii au la dispozitie pana la sfarsitul lui octombrie pentru a se manifesta. Guvernul premierului conservator David Cameron spera in finalizarea vanzarii in primul trimestru al lui 2015, respectiv inaintea viitoarelor alegeri generale din mai anul viitor.

Compania feroviara care exploateaza trenurile de mare viteza dintre Londra, Paris si Bruxelles este detinuta in proportie de 55 la suta de SNCF (Franta), 40 la suta de Guvernul britanic prin compania publica London & Continental Railways si 5 la suta de compania feroviara belgiana SNCB.

Ea ar urma sa isi piarda monopolul si va fi concurata de Deutsche Bahn, care a obtinut aprobarea pentru ca trenurile sale sa circule prin tunel incepand cu 2016.