”Este esenţial să ne asigurăm că pacienţii vor continua să aibă acces la medicamentele de care au nevoie”, a declarat ministrul Sănătăţii, responsabil cu planificarea pentru Brexit, Stephen Hammond, potrivit Agerpres.

Potrivit guvernului britanic, circa două treimi din medicamentele utilizate de Serviciul Naţional pentru Sănătate (National Health Service - NHS) provin din Uniunea Europeană.

Premierul Theresa May, care suferă de diabet de tip 1, a spus că şi ea depinde de insulina produsă în alt stat al Uniunii Europene.

Colaborăm foarte strâns cu industria farmaceutică pentru a ne asigura că există stocuri semnificative de medicamente în Marea Britanie”, a scris Hammond într-un articol publicat săptămâna trecută.

Unii britanici nu împărtăşesc aceeaşi încredere, iar dovezile furnizate de cititorii ziarului sugerează că oamenii fac stocuri de medicamente, de la calmante de durere pentru copii la medicamente pentru boli grave.

În cazul medicamentelor comercializate cu prescripţie, aceasta nu este o opţiune.

”Nu ar conta nici dacă aş avea toţi banii din lume, nu pot cumpăra aceste medicamente pentru sunt cu prescripţie. Nu pot să asigur viitorul copilului meu”, a declarat Jo Elgarf, mama unui copil care suferă de o formă gravă de epilepsie şi care este dependent de medicamente din UE.

Nu doar pacienţii sunt îngrijoraţi.Directorul general al unei instituţii care administrează spitale în Birmingham, al doilea mare oraş din Anglia, a avertizat săptămâna trecută că există riscul amânării unor operaţii din cauza lipsei de medicamente.

”În eventualitatea unui Brexit haotic, fără acord, multe trusturi ale NHS ar putea rămâne rapid fără medicamente vitale”, a scris medicul Dave Rosser într-un memo adresat consiliului său de administraţie.

El a spus că ”surse bine informate şi fără orientare politică din NHS” au afirmat că volumul bunurilor provente din Europa ”ar putea scădea la o treime până la o cincime din volumul zilnic actual, pentru o perioadă de cel puţin câteva luni”.

Potrivit asociaţiei Brexit Health Alliance, 45 de milioane de pachete destinate pacienţilor sunt trimise în fiecare lună din Marea Britanie în UE şi alte 37 de milioane de pachete invers.

”Orice deviere de la standardele actuale, de către UE, şi lipsa unui acord de cooperare cu UE în domeniul medicamentelor şi al dispozitivelor medicale ar însemna un risc pentru lanţurile de aprovizionare”, a spus Russer.

O consecinţă neintenţionată a acesstei îngrijorări este că acumularea de stocuri de către spitale sau pacienţi provoacă deficit pentru alţi pacienţi.