Ipoteză terifiantă, după Brexit: Marea Britanie ar putea institui legea marţială, pentru a calma turburările civile
Brexit
Marea Britanie are opţiunea de a institui legea marţială pentru a calma tulburările civile care ar putea apărea în cazul unui Brexit fără acord, dar nu asupra acestui lucru este concentrată atenţia guvernului, a declarat ministrul sănătăţii, Matt Hancock, relatează Reuters.
Sunday Times a citat oficiali sub protecţia anonimatului care afirmau că guvernul a examinat prerogativele aflate la îndemâna sa în caz că un Brexit fără acord s-ar transforma în nesupunere civilă, inclusiv legea marţială, interdicţii de circulaţie şi folosirea armatei pentru a calma eventualele proteste.
Întrebat de BBC dacă guvernul ia în considerare posibilitatea instituirii legii marţiale, Hancock a răspuns: "Nu în mod specific, nu". "Rămâne un lucru prevăzut de lege, dar nu pe asta ne concentrăm atenţia", a adăugat el, potrivit Agerpres.
Marea Britanie urmează să iasă din UE pe 29 martie, dar parlamentarii ţării sunt încă departe de un acord privind un acord de divorţ, lăsând deschisă posibilitatea unui Brexit dezordonat.
Oficialii au discutat despre aspectele practice ale implementării aşa-numitului "Civil Contingencies Act" din 2004, care ar permite guvernului să ia orice măsuri adecvate pentru a proteja viaţa umană, sănătatea, siguranţa şi proviziile, a scris Sunday Times.
"Tema majoră în toate planurile pentru un Brexit fără acord este nesupunerea civilă şi teama că va conduce la decese în eventualitatea unor penurii alimentare şi medicale", a declarat o sursă pentru ziar.
Hancock a spus că industria farmaceutică face tot posibilul pentru a preveni eventuale crize de medicamente care ar putea apărarea din cauza întârzierilor la frontiere provocate de un Brexit fără acord.
Data Brexitului ar putea fi amânată
Data la care Marea Britanie părăseşte Uniunea Europeană ar putea fi amânată cu câteva săptămâni pentru a da timp Parlamentului să adopte legislaţia, a declarat sâmbătă pentru BBC Andrea Leadsom, preşedintele Camerei Comunelor, cel mai important oficial britanic care a lansat o astfel de idee.
Parlamentul britanic va vota marţi o serie de amendamente, în condiţiile în care Marea Britanie se confruntă cu cea mai gravă criză politică din ultima jumătate de secol, încercând să stabilească cum, sau chiar dacă, va părăsi proiectul european la care a aderat în 1973.
"Putem să adoptăm legislaţia şi cred că, în ciuda tuturor dificultăţilor, avem o relaţie foarte puternică cu prietenii şi vecinii noştri din UE şi sunt absolut sigură că, dacă vom avea nevoie de câteva săptămâni în plus, atunci acest lucru este posibil", a declarat Andrea Leadsom pentru BBC.
Răspunzând întrebării dacă acest lucru ar însemna extinderea perioadei de negociere aferente articolului 50, Leadsom a declarat pentru BBC: "Nu înseamnă în mod necesar asta. Cred că trebuie să ne gândim cu atenţie. Însă, aşa cum stau lucrurile, simt că noi putem, cu sprijinul celor două Camere - Camera Comunelor şi Casa Lorzilor - cu bunăvoinţă şi determinare, să adoptăm legislaţia în timp util".
O purtătoare de cuvânt a cabinetului premierului May a declarat că poziţia guvernului nu s-a schimbat.
"Nu avem în vedere o prelungire a articolului 50 şi suntem angajaţi să facem tot ce este necesar pentru a avea totul gata pentru momentul în care părăsim UE pe 29 martie", a spus oficialul britanic.
Mai multe despre:
#Brexit#Marea Britanie
Pe acelasi subiect: