Guvernul de la Londra “curteaza” provinciile-problema, inaintea declansarii Brexitului. Scotia si Irlanda de Nord ameninta cu ruperea de Regat, dupa iesirea din UE
Nicola Sturgeon si Theresa May
Premierul britanic Theresa May s-a intalnit, luni, cu premierul scotian Nicola Sturgeon, pentru prima data dupa ce a blocat incercarea Scotiei de a organiza un al doilea referendum pe tema independentei.
Cele doua s-au intalnit cu doar o zi inainte ca Adunarea scotiana sa reia o dezbatere cu privire la independenta in urma careia Sturgeon ar urma sa primeasca autoritatea sa ceara Londrei organizarea unui nou referendum.
Sturgeon exercita presiuni in vederea organizarii acestui nou refrendum in a doua jumatate a lui 2018 sau in prima jumatate a lui 2019, inainte ca Marea Britanie sa paraseasca Uniunea Europeana (UE), insa May i-a transmis ca ”nu este momentul acum”.
May a declarat anterior ca unitatea este cruciala pentru ca Marea Britanie sa obtina un acord bun de divort in urma unor negocieri pe care urmeaza sa le declanseze miercuri.
Sturgeon a apreciat ca intalnirea a fost pragmatica si cordiala, dar a spus ca nu a primit nicio garantie de la May potrivit careia toate puterile pe care Regatul Unit le va recapata de la UE vor fi descentralizate la nivelul Scotiei.
”Am avut impresia ca (May) vine sa ofere ceva mai multe puteri (Scotiei)”, a declarat Sturgeon pentru BBC. ”S-a dovedit ca nu a fost asa”, a adaugat premierul scotian, potirvit News.ro.
La referendumul cu privire la independenta din 2014, scotienii s-au pronuntat impotriva separarii de Regatul Unit in proportie de 55%.
Londra ameninta ca va prelua administrarea Irlandei de Nord, daca nu isi rezolva problemele politice
Premierul britanic depune eforturi sa tina Marea Britanie unita dupa ce votul britanicilor pentru Brexit a scos la iveala disensiuni profunde, in contextul in care Anglia si Tara Galilor au votat in favoarea iesirii din UE, iar Scotia si Irlanda de Nord au votat pentru ramanerea in blocul european.
Ea incearca sa opreasca solicitarea Scotiei de a organiza un nou referendum pe tema independentei provinciei, care ar putea sa destabilizeze a cincea economie mondiala si sa-i incurajeze pe nationalistii din Irlanda de Nord sa-i urmeze exemplul, mai ales in contextul in care provincia se confrunta cu o criza politica de cateva luni.
Londra i-a indemnat luni pe partenerii coalitiei guvernamentale nord-irlandeze sa-si continue negocierile in vederea solutionarii crizei care-i opune.
”Exista o mica fereastra de cateva saptamani” in vederea ajungerii la un acord intre nationalistii din cadrul Sinn Fein si unionistii din cadrul DUP, a declarat ministrul britanic insarcinat cu Irlanda de Nord James Brokenshire, la Belfast, la expirarea termenului stabilit in vederea finalizarii acestor discutii.
Guvernul Theresei May le ofera astfel o ultima sansa celor doua partide inainte sa decreteze o intoarcere la "direct rule", adica la administrarea provinciei direct de la Londra, in absenta unui Executiv regional functional.
James Brokenshire a indepartat, pentru moment, organizarea unor noi alegeri, ”fata de care niciuna dintre parti nu arata ca este interesata”, in contextul in care nord-irlandezii au fost la urne la inceputul lui martie.
Acest termen ii ofera totodata un respiro Theresei May, care urmeaza sa declanseze miercuri Brexitul si care este nevoita deja sa infrunte veleitatile la independenta ale altei regiuni britanice -Scotia.
Brexitul ar putea reaprinde conflictul din Irlanda de Nord, incheiat in 1993
Irlanda de Nord a intrat intr-o criza politica de la demisia fostului lider Sinn Fein si vicepremier irlandez Martin McGuinness. Plecarea lui McGuinness, care a decedat ulterior, pe 21 martie, din cauza unei maladii la inima, la varsta de 66 de ani, a antrenat organizarea unor noi alegeri pe 2 martie, dar cele doua parti nu au resusti oana in prezent sa formeze o majoritate care sa formeze guvenul.
”S-au inregistrat progrese, insa raman divergente importante, mai ales cu privire la problemele de cultura si identitate”, a declarat James Brokenshire.
Daca cele doua parti nu gasesc un teren de intelegere in saptamanile viitoare, este probabil ca regiunea semiautonoma sa treaca inapoi sub controlul direct al Londrei pentru prima oara in ultimii zece ani. Acesta era sistemul in vigoare in timpul celor 30 de ani de conflicte intercomunitare soldate cu peste 3.000 de morti in Irlanda de Nord.
Acordul de Pace din 1998 a condus la instalarea unei coalitii obligatorii intre unionisti si nationalisti, un mod de guvernare care a fost suspendat in mai multe randuri de Londra, ultima oara in 2007.
Divergentele dintre nationalisti si unionisti raman importante, inclusiv cu privire la Brexit. Favorabil divortului, DUP este un aliat al lui May in Parlament, iar Sinn Fein se teme cel mai mult de o reintroducere a frontierei cu Irlanda in urma iesirii din Uniunea Europeana, situatie care ar reaprinde conflictul incheiat in 1993.
Pe acelasi subiect: