Aproximativ 6 din 10 alegatori din Grecia, Germania, Franta, Italia si Spania au afirmat ca ar opta pentru mentinerea tarilor lor in zona euro, iar o proportie similara ar fi in favoarea organizarii unui astfel de referendumuri, potrivit sondajului realizat de institutul de cercetare Ipsos.

Cel mai puternic sprijin popular pentru moneda unica, de 75%, este in Grecia, care risca o iesire precipitata din uniunea monetara. In Germania si Italia, majoritatea este mai restransa, de numai 57%.

"Indiferent de agitatia si dezbaterile care au loc in aceste state, se pare ca, pentru moment, oamenii vor pastrarea euro", a declarat John Wright, vicepresedinte pentru relatii publice internationale la Ipsos.

El a aratat ca rezultatul sondajului transmite un semnal pozitiv despre euro, acela ca oamenii nu vor abandonarea monedei.

Liderii Uniunii Europene au inceput sa vorbeasca deschis despre posibilitatea unei iesiri a Greciei din zona euro si pregatesc planuri de avarie pentru aceasta eventualitate, ei cerand in paralel Atenei sa aplice reformele prevazute in programul de salvare.