Probabilitatea unui exit al Greciei din zona euro este de peste 50%, ceea ce ar putea conduce la retragerea altor tari din uniunea monetara, a declarat directorul institutului, Mihail Dmitriev.

Principalul risc la care este expusa Rusia este inrautatirea situatiei economice, care ar alimenta sentimentul anti-Putin si ar amplifica represaliile politice, se arata in studiul institutului, care acorda consultanta guvernului.

"Daca aceasta tendinta continua, vom asista la escaladarea violentelor politice si a represiunilor, pe de o parte, si la o criza economica grava pe de alta parte. Acestea ar putea conduce la pierderea controlului de catre Putin si la o transformare politica haotica", a aratat Dmitriev.

Putin a revenit in aceasta luna la Kremlin, pentru un al treilea mandat, dupa ce zeci de mii de rusi au demonstrat in principalele orase ale Rusiei, in urma alegerilor parlamentare controversate din decembrie.

Inrautatirea conditiilor economice la nivel mondial ar reduce capacitatea guvernului de a respecta angajamentele sociale asumate si ar putea sterge plasamentele facute de investitorii rusi in Europa, a spus Dmitriev.

"In pofida redresarii economice din Rusia, au loc ample retrageri de capital din tara. Acest capital se indreapta spre epicentrul crizei financiare mondiale, care este Europa. Este ca si cum ai crea un furnizor de alimente in centrul unei explozii atomice", considera analistul rus.

In cel mai pesimist scenariu, dupa o iesire a Greciei din zona euro, economia Rusiei s-ar contracta cu 2,1%, iar capitaul retras din tara ar atinge intr-un an 95 de miliarde de dolari, a declarat miercuri Ksenia Iudaeva, economist sef la Sberbank, cea mai mare banca din tara.

Economia rusa ar inregistra un declin de 1% in 2013, iar tara ar ajunge la un deficit bugetar de 5,5% din PIB, in cel mai rau caz luat in calcul de Vladimir Osakovski, economist sef al Bank of America Merrill Lynch in Moscova. Rubla s-ar deprecia cu 10% fata de nivelul actual, considera Osakovski.

Rusia, dependenta de exporturile de petrol si gaze pentru jumatate din veniturile bugetare, in timp ce Europa reprezinta destinatia a peste 50% din exporturile tarii, ar putea suferi o recesiune mai grava decat in 2009, in cazul unei prabusiri a preturilor energiei, estimeaza Dmitriev.

Economia Rusiei a inregistrat o crestere medie anuala de 7% in timpul presedintiei Putin din perioada 2000-2008, inainte de a se contracta cu aproape 8% in 2009, dupa ce pretul petrolului s-a prabusit de la 147 dolari pe baril la 34 dolari pe baril, in urma crizei financiare provocate de falimentul Lehman Brothers in august 2008. Pentru acest an, guvernul de la Moscova a redus prognoza de crestere economica de la 3,7% la 3,4%.