Maduro își face monedă virtuală, pentru a lupta împotriva “blocadei financiare a SUA”. Unele agenții de rating consideră Venezuela în default parțial
Bolivari venezueleni
Preşedintele socialist venezuelean Nicolas Maduro a anunţat înfiinţarea ”Petro”, o monedă virtuală bazată pe rezervele de petrol ale ţării, în lupta împotriva ”blocadei financiare” a Statelor Unite, relatează AFP, preluată de News.ro.
”Anunţ că Venezuela va implementa un nou sistem de criptomonedă bazat pe rezervele petroliere. Venezuela va crea o criptomonedă, Petro, pentru a avansa în domeniul suveranităţii monetare, pentru a proceda la tranzacţii în pofida blocadei financiare”, a declarat Maduro duminică în emisiunea sa televizată săptămânal.
În afară de petrol - Venezuela deţine cele mai importante rezerve din lume -, această nouă monedă virtuală va avea la bază gazele naturale şi stocurile de aur şi diamante, a precizat preşedintele.
”Acest lucru ne va permite să avansăm către noi forme de finanţare internaţională în vederea dezvoltării economice şi sociale a ţării”, a declarat el.
Ţara, aflată în dificultate din cauza căderii prețului petrolului - din care obţine 96% din devize - şi sancţionată de agenţiile de cotaţie financiară, este obligată să restructureze o datorie externă estimată de către unii experţi la aproximativ 150 de miliarde de dolari, în timp ce populaţia suferă deja grave penurii alimentare şi de medicamente, din cauza lipsei de bani pentru a le importa.
Venezuela şi compania petrolieră de stat PDVSA sunt considerate deja în default parţial de mai multe agenţii de rating. În faţa acestei situaţii, Caracasul acuză Washingtonul de ”persecutare financiară”. Preşedintele american Donald Trump a impus Venezuelei, la sfârşitul lui august, sancţiuni economice.
Inflația a depășit 4.000%, în Venezuela
Venezuela se îndreaptă spre un dezastru umanitar, pe măsură ce populația este din ce în ce mai săracă, din cauza politicilor guvernamentale care au îngropat moneda națională. Venezuelenii se confruntă cu o criză de alimente și de medicamente fără precedent, care duce la apariția unor epidemii care decimează populația.
Moneda venezuelează a pierdut 96% din valoare în acest an. La începutul săptămânii, un dolar american se cumpăra cu 84.000 de bolivari, de la 41.000 de bolivari, cât era nevoie la începutul acestei luni. La începutul anului, un dolar era cotat la 3.100 bolivari, scrie CNN Money, care citează DolarToday, un site care prezintă cusul neoficial dolar/bolivar venezuelean.
Astfel, inflația în Venezuela a crescut la 4.115%, comparativ cu anul precedent, potrivit lui Steve Hanke, profesor de ecnomie aplicată la Universitatea Johns Hopkins, expert în hiperinflație. “Economia se află într-o spirală a morții, iar lucrurile s-au înrăutățit și mai mult în ultimele două săptămâni”, este de părere Hanke.
Alte surse sunt și mai pesimiste. Firma de cercetare venezueleană Ecoanalitica estimează că prețurile au crescut cu 1.430% doar în octombrie.
Cum a ajuns Venezuela în această situație?
Venezuela a fost cândva cea mai bogată țară din America Latină și se ridică o întrebare legitimă: cum a ajuns în această situație din care nu se știe dacă mai iese?
Țara din America Latină stă pe cea mai mare reverva mondială de petrol, ceea ce, în mod normal, ar reprezenta incontestabil o sursă de bani. În prezent, însă, Guvernul nu mai are bani, prețurile expodeaza de la o zi la altă și nimeni nu știe cât de rău vor evolua lucrurile în continuare.
In anii ’90, Venezuela era o putere pe continent, însă de-a lungul anilor, inegalitatea a început să se accentueze. A apărut o clasa mică și foarte bogată, care controla tot, în timp ce restul populației devenea din ce în ce mai saracă.
Țara s-a întors către socialism în 1999, când l-a ales pe Hugo Chavez președinte. Un dictator provocator care a tăiat relațiile cu Statele Unite și le-a dezvoltat pe cele cu Rusia și China, de la care a împrumutat miliarde de dolari. Chavez a condus țară până la moartea sa, în 2013, și încă este văzut că un erou de către populația săracă a țării.
Dar guvernul sau nu a făcut altceva decât să cheltuiască în neștire bani pe programe de bunăstare și a fixat prețurile pentru orice. A naționalizat fermele de legume, apoi le-a abandonat, astfel încât țara a devenit dependență de banii proveniți din vânzările de petrol pe care le făcea peste granițe.
Inainte să moară de cancer, Chavez l-a ales pe Nicolas Maduro să-i succeadă la conducerea țării. Iar Maduro a continuat regimul strict instituit de Chavez. Administrația sa a renunțat și să mai publice date statistice cu indicii macroeconomici, inclusiv creșterea economică și inflație. A luat mită miliarde de dolari de la dezvoltatori imobiliari ca să aprobe diferite proiecte imobiliare mamut și a făcut datorii care sunt imposibil de achitat.
Pe acelasi subiect: