Comenzile pentru bunuri “Made in Germany” au scăzut cu 0,6% în luna august comparativ cu luna iulie, iar cererile pentru bunuri de capital au scăzut cu 1,6%, a anunţat luni Ministerul Economiei.

Scăderea este mai amplă decât estimau analiştii intervievaţi de Reuters care mizau pe un declin de 0,3%, o nouă dovadă că prima economie europeană este în recesiune, scrie Agerpres.

Datele oficiale arată că în luna iulie comenzile din interiorul Germaniei au scăzut cu 2,6% în timp ce comenzile din străinătate au crescut cu 0,9% în luna august comparativ cu luna iulie.

Citește și: De ce posibilitatea intrării Germaniei în recesiune este cea mai proastă veste pentru România

În ritm anual, comenzile industriale au scăzut cu 6,7% în luna iulie, peste estimările analiştilor.

"Economia Germaniei este în recesiune. Datele publicate astăzi sunt clare. Guvernul german va fi presat să renunţe la politica privind un buget echilibrat", susţine Thomas Gitzel, economist la VP Bank Group.

Ministrul de Finanţe, Olaf Scholz declara săptămâna trecută că Germania va putea face faţă unei crize economice, dar a adăugat că nu se aşteaptă la o recesiune la fel de gravă precum cea din 2008/2009.

Deocamdată Guvernul de la Berlin îşi continuă politica privind un buget echilibrat, în pofida presiunilor venite de la economişti şi alte guverne care cer Germaniei să cheltuie mai mult pentru a stimula cererea.

Producătorii germani, dependenţi de exporturi, au de suferit ca urmare a încetinirii economiei mondiale şi a incertitudinilor provocate de războiul comercial dintre SUA ş China precum şi de ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Luna august a fost a doua lună consecutivă de scădere a comenzilor industriale în Germania. Economia germană s-a contractat cu 0,1% în trimestrul aprilie-iunie 2019 şi cele mai recente date arată spre o nouă contracţie în trimestrul al treilea, ceea ce ar însemna o recesiune tehnică.

Săptămâna trecută, principalele institute economice din Germania şi-au revizuit estimările de creştere pentru anul acesta şi anul viitor, dând vina pe cererea globală modestă pentru produse manufacturate şi incertitudinile provocate de disputele comerciale.