Într-un interviu acordat jurnalistului Andrew Marr și difuzat de BBC duminică seara, Macron a explicat că decizia Marii Britanii de a părăsi UE a venit ca urmare a faptului că britanicii și-au pierdut încrederea  în globalizare și în piața comună liberă.

Președintele francez a precizat că “există întotdeauna un risc” în legătură cu consultările populare ca referendumul organizat de Marea Britanie în 2016, atunci când cetățenii trebuie să răspundă doar cu “Da” sau “Nu” în contexte foarte complicate.

Întrebat dacă un referendum de ieșire sau de rămânere în UE organizat în Franța ar fi avut același rezultat ca în Marea Britanie, Macron a răspuns: “Da, probabil. Probabil, într-un context similar. Dar situați noastră a fost foarte diferită, de aceea nu vreau să fac niciun fel de speculație.”

Macron, care este un fervent susținător al integrarii europene, a adăugat că ar fi luptat “din răsputeri” să păstreze Franța în UE, în cazul în care ar fi existat un referendum pentru apartenența țării sale la blocul comunitar.

“Este o greșeală să întrebi doar ‘Da’ sau ’Nu’, dacă nu întrebi oamenii și cum să îmbunătățești situația sau să explici cum poate fi îmbunătățită”, a adăugat președintele Franței.