În luna iulie 2018, preşedintele SUA, Donald Trump, a convenit cu preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker să nu impună tarife vamale suplimentare pentru autoturismele din UE, în condiţiile în care cele două părţi încearcă să îşi îmbunătăţească relaţiile economice, inclusiv prin creşterea importurilor de GNL din SUA.

Datele publicate joi de Comisia Europeană arată că în cele nouă luni care au trecut de la acordul din luna iulie 2018, importurile Uniunii Europene de gaze natural lichefiate din SUA au crescut cu 272% în ritm anual până la 10,4 miliarde metri cubi. Şi mai important, în luna martie 2019 aceste importuri au atins valoarea record de 1,4 miliarde metri cubi.

"Uniunea Europeană este gata să faciliteze mai multe importuri de gaze naturale lichefiate din SUA, dacă condiţiile de piaţă sunt adecvate iar preţurile sunt competitive", a informat Executivul comunitar, potrivit Agerpres.

Importurile de gaze ale Europei sunt preconizate să crească în următorii de ani pe măsură ce producţia internă va scădea iar cererea de gaze este prognozată să crească în condiţiile în care gazele naturale vor rămâne o parte importantă a mixului energetic al UE, mai ales având în vedere tranziţia spre surse mai curate de energie.

Uniunea Europeană dispune de capacităţi de import de gaze naturale lichefiate şi având în vedere importanţa lor strategică actualele capacităţi sunt extinse şi sunt construite noi capacităţi. Recent a fost semnat un acord între guvernul polonez şi firma Polskie LNG pentru extinderea terminalului de la Swinoujscie.

UE a investit deja 128 milioane de euro în acest terminal, sumă care se adaugă celor 224 milioane de euro investite în precedenta perioadă de finanţare. De asemenea, în luna ianuarie a acestui an a fost luată decizia finală de investiţii în terminalul GNL de pe insula Krk din Croaţia. UE a contribuit cu o sumă totală de 124 milioane euro la acest proiect.

Deocamdată, însă, Europa este în continuare dependent energetică de Moscova. Grupul rus Gazprom a raportat o creştere de peste 100% a profitului în 2018, graţie vânzărilor record de gaze spre Europa, chiar dacă unele state UE încearcă să-și diversifice sursele de aprovizionare.

Gazprom, companie responsabilă pentru 5% din Produsul Intern Brut de 1.600 miliarde dolari al Rusiei, a informat că în 2018 a înregistrat un profit net de 1.456 miliarde ruble (23 miliarde dolari), mai mult decât dublu comparativ cu un rezultat net de 714 miliarde ruble în 2017.

Anul trecut exporturile de gaze ale Gazprom spre ţările europene şi Turcia au atins un nivel record de 202 miliarde metri cubi, chiar dacă Comisia Europeană a cerut statelor membre UE să îşi reducă dependenţa de Rusia.

Vânzările de gaze spre Europa au fost responsabile pentru aproape 70% din veniturile realizate de Gazprom. Cota Gazprom pe piaţa gazelor naturale din Europa a atins un nivel record de 36,7% anul trecut, de la un nivel de 34,7% în 2017.