Boston, "cel mai est-european oras britanic". Cum vad locuitorii de aici anularea din 2014 a restrictiilor pentru romani si bulgari
Boston este "cel mai est-european oras din Marea Britanie". Potrivit ultimului recensamant, in 2011, doar 84% din populatia de aici se mai declara de nationalitate britanica, devenind a doua localitate dupa Londra cu cei mai numerosi detinatori de pasapoarte altele decat britanice, iar la o scoala doua treimi din elevi provind din familii de imigranti.
Trei familii din Boston, in Lincolnshire, originare din Anglia, Romania si Polonia, au opinii impartite cu privire la posibilitatea venirii altor imigranti, dupa anularea restrictiilor impuse romanilor si bulgarilor, relateaza BBC news online.
Liliana Demeter este asistenta NHS. S-a din Romania in Marea Britanie, cu locul de munca si traieste in Lincolnshire, din 2004, impreuna cu sotul, un electrician, si trei fii. Considera ca restrictiile impuse romanilor si bulgarilor sunt incorecte. "Fie esti in UE, fie nu esti", spune ea, adaugand ca doar cei calificati migreaza, "cei de care au nevoie" tarile gazda, iar "celorlalti nu li se permite sa vina".
Insa ea apreciaza ca romanii vor migra in Marea Britanie pe "piata neagra a muncii", fara sa plateasca taxe, in cazul in care sunt mentinute restrictiile.
In opinia sa, stereotipul presei despre romani este incorect. "Va pot duce la toti prietenii mei romani aici, in Boston, care sunt asistenti sociali, asistententi si asa mai departe, si veti vedea ca sunt oameni foarte buni, au copii, mergem la biserica in fiecare duminica", spune ea.
"Am purtat toate aceste discutii, cum ca noi venim si luam locurile de munca. Nu este adevarat. Si noi mergem la interviuri, asa cum merg si ei, nu-i asa? Cred ca unul dintre avantajele noastre este ca noi avem o cultura a muncii, deoarece venim dintr-o (fosta) tara comunista", subliniaza ea.
Fiul ei, Rares, in varsta de 15 ani, are multi prieteni britanici, dar i-ar placea ca mai multi romani sa imigreze la Boston.
Milena Czaplinska, in varsta de 32 de ani, s-a mutat la Boston din Polonia, in urma cu cinci ani, pentru a castiga mai multi bani si a trai mai bine. Ea lucreaza intr-o farmacie si locuieste impreuna cu partenerul ei, Marcin Kiusinski, un sofer de taxi, si fiica lor, Oliwia, in varsta de trei ani. Nici ea nu se opune venirii unor noi migranti la Boston si in Marea Britanie, dar considera ca este necesar ca accesul la ajutoare sa le fie restrictionat.
"Eu nici macar nu am stiut ca Anglia are un sistem de ajutoare, pentru ca noi nu avem unul in Polonia. Nu am cerut niciodata ajutoare sociale, muncesc din greu si sunt foarte mandra de acest lucru. Eu platesc taxe, inclusiv pentru britanicii care traiesc din ajutor", spune ea.
Czaplinska afirma ca unele persoane - de toate nationalitatile - abuzeaza sistemul ajutoarelor sociale, dar apreciaza ca este necesara o mai buna integrare. Spune ca s-a confruntat cu experiente neplacute la Boston, un client refuzand sa fie servit de ea, iar unele persoane i-au strigat pe strada ca abuzeaza.
Insa Milena apreciaza ca imigratia este benefica economiei locale si considera ca multe afaceri nu ar fi supravietuit daca imigrantii ar fi plecat din localitate.
Anstice Potts, in varsta de 24 de ani, este administrator la o scoala si a trait in zona toata viata. Logodnicul ei, Matthew Brown, in varsta de 34 de ani, este profesor si a trait, de asemenea, tot timpul in Boston. Ea crede ca unele persoane au opinii foarte ferme impotriva imigratiei, dar apreciaza ca este vorba despre o minoritate. Si ea considera ca imigrantii contribuie la economie si, desi nu se opune venirii acestora, vrea "controale mai stricte".
"Sustin persoanele care vin aici sa munceasca si nu vreau sa fie tratate toate drept criminali sau paraziti", declara tanara britanica, adaugand ca in opinia sa "sunt necesare restrictii ca acest fel de oameni sa nu-i afecteze pe cei care sunt aici sa faca lucruri bune".
"Ar trebui sa munceasca o anumita perioada, de exemplu un an, inainte sa poata cere ajutoare sociale", este ea de parere.
Bostonul s-a schimbat in mod vizibil din cauza imigratiei din Europa de Est, o zona din oras in care erau parcate masini vechi si in care existau magazine goale, fiind ocupata acum de supermarketuri est-europene, restaurante internationale si cafenele, spune ea.
"Batranilor nu le plac schimbarile, dar cred ca ar trebui sa le acceptam. Este mai bine decat sa vezi magazine goale, iar acest lucru aduce bani in tara", afirma ea, adaugand ca imigrantii accepta numeroase locuri de munca pe care englezii nu le vor.
In schimb, Matthew Brown este preocupat de o eventuala crestere a imigratiei din Romania si Bulgaria.
"Nu cred ca acest lucru ar trebui sa aiba loc, daca Guvernul nu planuieste atent sa fie suficiente locuri de munca si locuinte si nu stabileste reguli clare cu privire la cine are voie sa intre in tara si cine are dreptul sa ceara ajutoare sociale", spune el.