Liderii UE vor semna un acord privind schimbul de informatii fiscale, pana la sfarsitul anului
"Exista un consens pentru revizuirea directivei" in sensul extinderii schimbului automat de informatii. "Consiliul European cere adoptarea modificarilor pana la sfarsitul anului", a spus Van Rompuy.
Evaziunea fiscala priveaza guvernele europene de 1.000 miliarde euro pe an
Sefii de stat sau de guvern din statele Uniunii Europene s-au intalnit miercuri, la Bruxelles, pentru discutii despre combaterea evaziunii fiscale si politica energetica a Europei, transmite BBC.
Se estimeaza ca evaziunea fiscala priveaza guvernele europene de 1.000 miliarde euro pe an. O rezolutie adoptata de Parlamentul European stabileste ca tinta pentru UE reducerea la jumatate a acestor pierderi pana in anul 2020, prin eliminarea breselor din legislatie si presiuni asupra asa-numitelor paradisuri fiscale.
Parlamentarii europeni au cerut intocmirea unei "liste negre" a paradisurilor fiscale. Anterior, premierul David Cameron a cerut teritoriilor britanice off-shore sa semneze tratate internationale privind taxarea.
Comisia Europeana pregateste un sistem pentru a facilita schimbul automat de informatii intre autoritatile fiscale cu privire la veniturile indivizilor si profiturile firmelor, transmite Mediafax. Presedintele CE, Jose Manuel Barroso, a declarat ca UE ar trebui sa introduca un astfel de sistem de la inceputul anului 2015.
Urmatorul summit al liderilor G8, programat pentru luna iunie, va avea printre temele de discutie si consolidarea actiunilor globale impotriva evaziunii fiscale si praticilor de evitare a taxelor, prin care companiile transfera veniturile obtinute in tari cu impozite ridicate catre jurisdictii care percep taxe reduse sau zero. Astfel, summit-ul de miercuri seara al liderilor europeni ar trebui sa stabileasca pozitia comuna a UE la negocierile din G8.
Cealalta tema principala a summit-ului UE este politica energetica, in principal imbunatatirea infrastructurii europene in domeniul energiei, dezvoltarea resurselor regenerabile, precum energia solara sau eoliana, si consolidarea concurentei.
CE a avertizat ca, pe baza trendurilor actuale, importurile de gaze naturale din UE vor ajunge la 80% din necesar pana in anul 2035. UE importa anual petrol, gaze naturale si carbune in valoare totala de 406 miliarde euro, suma care reprezinta 3,2% din Produsul Intern Brut al blocului comunitar.
Fragmentarea pietei energiei din Europa descurajeaza investitorii interesati sa se implice pe termen lung prin proiecte mari de infrastructura. Cosul surselor de energie din care este asigurat consumul variaza semnificativ in Europa, de la cele peste 60 de centrale nucleare din Franta la o Polonie dependenta de carbune.
Un obiectiv cheie al UE ar fi conectarea tarilor izolate, precum cele din fostul bloc comunist, la reteaua europeana de sisteme de transport si depozite. Pe o piata europeana puternic distorsionata, locuitorii din Bulgaria, cei mai saraci din UE, platesc mai mult pentru electricitate decat consumatorii din Marea Britanie sau Germania.
Situatia sistemului energetic din Europa ameninta sa aduca economia UE in dezavantaj competitiv la nivel global. Indicele pretului gazelor pentru populatia UE a crescut cu 45% in perioada 2005-2012, fata de o majorare cu numai 3% in SUA. Pentru electricitate, preturile din UE au urcat cu 22% in aceeasi perioada, fata de 8% in Statele Unite.