Bugetul UE 2021-2027 (1,074 miliarde euro) şi planul de relansare post-Covid (750 miliarde euro) au fost adoptate în iulie, dar au fost blocate de Budapesta şi Varşovia pentru a se opune unui mecanism care condiţiona accesarea fondurilor europene de respectarea statului de drept.

Noul mecanism european de condiţionalitate, adoptat prin majoritate calificată în urma unei înţelegeri între Parlamentul European şi preşedinţia germană a Consiliului UE, permitea suspendarea fondurilor europene în cazul unui stat membru atunci când Comisia Europeană consideră că acesta încalcă statul de drept, dacă statele membre aprobă prin majoritate calificată această măsură împotriva respectivei ţări, potrivit Agerpres.

Acuzând că acest mecanism nu are criterii clare şi poate fi folosit ca un instrument politic arbitrar de sancţionare a ţărilor care promovează politici neagreate la Bruxelles, guvernele polonez şi ungar au blocat prin veto pe 16 noiembrie bugetul multianual al UE pentru perioada 2021-2027 (de 1.074 de miliarde de euro) şi planul ''Next Generation'' care are la bază un fond de 750 de miliarde de euro din care statele membre vor accesa credite şi granturi.

De atunci, preşedinţia germană a Consiliului UE a negociat pentru a găsi o soluţie, un acord în acest sens fiind convenit între Berlin, Budapesta şi Varşovia. Soluţia astfel negociată nu modifică noul regulament în sine, dar adaugă o declaraţie care clarifică modul de implementare a mecanismului şi rolul pe care-l va avea justiţia europeană în validarea lui.

''Parlamentul European nu va accepta ca rezultatele deja obţinute să fie puse sub semnul întrebării'', a indicat Sassoli, referindu-se la acordul iniţial convenit de această instituţie cu preşedinţia germană a Consiliului UE.

Pentru ca bugetul multianual al UE să intre în vigoare, acesta trebuie să fie votat şi de Parlamentul European.