"Premierul va transmite clar ca, in cazul in care Consiliul European va incerca sa procedeze la numirea lui Jean-Claude Juncker, atunci va cere un vot pe aceasta tema", a declarat oficialul britanic.

David Cameron a avertizat ca va incerca sa blocheze numirea lui Jean-Claude Juncker in functia de presedinte al Comisiei Europene.

De cealalata parte, liderii social-democrati din sapte tari europene s-au inalnit, sambata, la Paris, pentru a-si exprima sustinerea pentru conservatorul Jean-Claude Juncker la sefia Comisiei Europene .

"Respectam spiritul alegerilor europene, in sensul ca partidul care se claseaza primul sa poata sa-l propuna pe candidatul pe care l-a prezentat, si anume, in prezent, domnul Juncker", a declarat presedintele Frantei, Francois Hollande.

Pentru a obtine presedintia CE, este necesar ca Jean-Claude Juncker sa fie sustinut de majoritatea celor 28 de lideri europeni si sa obtina cel putin 376 de voturi in PE. Nominalizarea sa face parte dintr-un pachet care include, in afara de postul de presedinte al Consiliului, pe cele de presedinte al PE si de inalt Reprezentant UE pentru Politica Externa.

David Cameron a declarat, in repetate randuri, ca daca Juncker va fi numit presedintele CE, va organiza referendum pentru iesirea Marii Britanii din UE.

Mini-summitul de la Paris de sambata a avut loc cu doar cateva zile inaintea summitului dificil al UE prevazut pe 26 si 27 iunie la Bruxelles. El a avut loc dupa o reuniune anti-Juncker, a dreptei, in Suedia, la care au participat premierul britanic David Cameron si omologii sai suedez si olandez, pe care cancelarul german Angela Merkel a incercat sa-i convinga sa evite un blocaj la summitul de la Bruxelles.

La Paris, in jurul lui François Hollande s-au reunit seful Guvernului italian Matteo Renzi, vicecancelarul german Sigmar Gabriel (SPD), Helle Thorning-Schmidt (Danemarca), Victor Ponta (Romania), Robert Fico (Slovacia), Bohuslav Sobotka (Cehia), Joseph Muscat (Malta), Werner Faymann (Austria) si Elio Di Rupo (Belgia).