Guvernatorii principalelor bănci centrale ale lumii, precum preşedintele Rezervei Federale americane, Jerome Powell, se vor reuni la Jackson Hole, Wyoming, începând de joi şi până sâmbătă, în timp de liderii G7, printre care şi preşedintele SUA, Donald Trump, se vor întâlni în weekend şi luni în oraşul francez Biarritz.

La ambele reuniuni, dezbaterile se vor concentra pe perspectivele economice diminuate de războiul comercial dintre SUA şi China precum şi turbulenţele de pe pieţele financiare ilustrate de fuga investitorilor spre activele sigure precum dolarul şi obligaţiunile emise de Trezoreria SUA.

Deşi Rezerva Federală americană a început deja să reducă dobânzile, iar Banca Centrală Europeană ar putea face acelaşi lucru în curând, investitorii fac presiuni pentru noi stimulente monetare. De asemenea, guvernele sunt presate pentru a relaxa bugetele, iar Germania se gândeşte deja să ia măsuri în acest sens.

"Recenta prăbuşire a costurilor cu împrumuturile pe termen lung arată cât de uşor este pentru guvernatorii băncilor centrale să genereze aşteptări ridicate. Problema acum este să se ridice la înălţimea aşteptărilor. Există loc pentru greşeli care să creeze volatilitate în lunile următoare", susţine economistul Bloomberg, Jamie Rush.

Chiar dacă costurile reduse cu împrumuturile, datoriile mari şi prudenţa limitează marja de manevră, există totuşi unele măsuri pe care liderii economiei mondiale ar putea să le adopte în lunile următoare pentru a evita recesiunea.

De exemplu, Rezerva Federală americană ar putea să reducă din nou dobânda de bază până la finele anului. În acest domeniu SUA au un spaţiu de manevră mai mare decât alte bănci centrale care au redus deja dobânda de politică monetară în teritoriul negativ. Însă atacurile formulate de preşedintele Donald Trump la adresa preşedintelui Fed riscă să creeze impresia că banca centrală a SUA s-a supus presiunilor politice.

Banca Centrală Europeană ar urma să reducă şi ea dobânda de bază la următoarea sa reuniune din luna septembrie, iar unii din oficialii BCE au apreciat că instituţia ar trebui să vină cu un pachet de stimulente mai mare pentru a depăşi aşteptările pieţei.

În domeniul politicii fiscale, guvernul german s-a declarat brusc deschis la ideea unor stimulente în contextul în care prima economie europeană se confruntă cu spectrul recesiunii. Oficialii de la Berlin se pregătesc să stimuleze economia prin măsuri care ar putea include stimulente pentru îmbunătăţirea eficienţei energetice a locuinţelor şi sprijin pentru firmele care fac angajări. Ministrul german de Finanţe, Olaf Scholz a spus că Germania ar putea aloca 50 de miliarde de dolari pentru contracararea unei noi crize.