Este pentru prima dată când Libanul intră în incapacitate de plată, în condițiile în care țara se confruntă cu cea mai gravă criză economică de la războiul civil din perioada 1975-1990.

"Nu a fost uşor să ajungem la această decizie. Datoria Libanului este mai mare decât decât poate gestiona ţara. Decizia de a suspenda plata este singurul mod de a finanţa necesităţile cetăţenilor", a afirmat premierul libanez la postul naţional de televiziune, potrivit Agerpres.

Acesta a adăugat că va lucra pentru restructurarea datoriei prin negocieri cu deţinătorii de bonduri.

Diab a anunţat că datoria publică a ţării a ajuns la aproximativ 170% din PIB, ceea ce înseamnă că Libanul este pe punctul de a deveni cel mai îndatorat stat din lume.

Vineri, surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat pentru Reuters că Guvernul libanez ar vrea să restructureze în negocieri cu creditorii bonduri de aproximativ 31 miliarde de dolari.

Intrarea în incapacitate de plată marchează o nouă fază a crizei care afectează economia din octombrie, şi care a dus la deprecierea monedei naţionale cu aproximativ 40%.

În 17 octombrie a început în Liban o mişcarea neaşteptată de contestare împotriva clasei politice considerate corupte. Revolta a fost declanşată de anunţarea unei taxe asupra apelurilor pe serviciul de mesagerie WhatsApp, care a fost imediat anulată, a mobilizat în unele zile până la sute de mii de persoane în întreaga ţară.

Mişcarea denunţă o clasă politică dominată de aceleaşi familii de decenii şi acuzată de corupţie şi incompetenţă, incapabilă să redreseze o economie în dificultate.