Când a auzit că băncile vor limita retragerile de numerar, Rita, medic de profesie, s-a grăbit să cumpere un ceas Rolex cu cardul de credit, pentru a-şi proteja o parte din economii.

”Este mai bine decât să îmi ţin banii la bancă”, a spus Rita, potrivit News.ro.

În fiecare săptămână, titularii de conturi fac coadă la banci pentru a-şi retrage cota de numerar, pentru unii de sub 200 de dolari. Băncile au blocat şi transferurile de valută, pe măsură ce economia se afundă în criză.

Deficitul de dolari a dus la creşterea preţurilor, lira libaneză a scăzut pe piaţa paralelă, iar încrederea în sistemul bancar s-a prăbuşit.

Persoanele care au economii la bănci încearcă să îşi retragă banii, cumpărând bijuterii, maşini şi terenuri, cu carduri de credit sau cu cecuri.

Mai multe persoane au declarat că se tem de măsuri şi mai stricte, cum ar fi reducerea sumelor deţinute în depozite, prăbuşirea băncilor sau deprecierea lirei libaneze, care a fost cotată în raport cu dolarul timp de 22 de ani.

Persoanele nu au dorit ca identitatea lor să fie făcută publică, de teamă pentru siguranţa lor.

Banca centrală afirmă că depozitele sunt în siguranţă şi promite să menţină sistemul de cotaţie a lirei libaneze în raport cu dolarul, în timp ce şeful asociaţiei bancare afirmă că limitele aplicate retragerilor şi alte măsuri au rolul ”să menţine averea Libanului” în ţară.

Mulţi dintre libanezi au început să păstreze bani în casă cu luni de zile înaintea protestelor care au izbucnit în octombrie din cauza nemulţumirii faţă de elita aflată la conducerea ţării, care a adus Libanul în cea mai gravă criză din ultimele decenii.

În Beirut, angajaţii mai multor magazine de bijuterii au spus că clienţii au venit în număr mare în ultima perioadă, pentru a cumpăra aur şi diamante, uneori pentru a le vinde în străinătate, cu toate că unele magazine de profil au început să accepte numai numerar.

La un magazin Rolex, vânzările vor avea loc doar dacă jumătate din preţ va fi achitat în numerar, în dolari americani, a spus un angajat.