Restrictiile referitoare la numarul de copii pe care ii poate avea o familie vor reduce cu 27% numarul chinezilor cu varste cuprinse in 15 si 24 de ani, principala forta de munca a fabricilor care au alimentat cresterea economica in ultimele decenii, la 164 de milioane de persoane pana in 2025, potrivit datelor Natiunilor Unite, scrie Mediafax.

In paralel, investitiile care au avut o contributie de peste 50% la avansul economic de 9,2% din 2011 vor fi constranse de costurile mai mari pentru pensii si asistenta medicala, ca urmare a cresterii numarul persoanelor de peste 65 de ani cu 78%, la 195 de milioane.

Mentinerea acestei legi risca sa accelereze schimbarile demografice care, potrivit institutului Brookings-Tsinghua Center for Public Policy din Beijing, ar putea reduce la jumatate cresterea economica.

China contribuie cu circa 30% la expansiunea economica mondiala, astfel incat restrictionarea in continuare a natalitatii va afecta companii precum producatorul auto General Motors si restaurantele KFC.

"Este una dintre ultimele sanse de a schimba politica natalitatii, inainte ca situatia sa se inrautateasca. Daca incep sa elimine legea copilului unic in zonele urbane, economia poate fi sustinuta de cei care vor mai mult de un copil", a declarat Helen Qiao, analist la Morgan Stanley in Hong Kong.

"Relaxarea politicii copilului unic este urgenta pentru a mari consumul. Cresterea fortei de munca ar dura 16 ani, dar oamenii cu copii vor cheltui imediat mai mult", a spus Qiao.

Dilema cu care se confrunta orasele din China provine din faptul ca eliminarea legii copilului unic, introdusa la trei ani dupa moartea lui Mao Zedong, inseamna mai multi bani pentru scoli si alte facilitati necesare copiilor, intr-o perioada in care autoritatile locale se confrunta cu costuri mai mari pentru pensii si ingrijirea batranilor.

Autoritatile din Shanghai au respins anul trecut o propunere care ar fi permis familiilor sa aiba doi copii, din cauza costurilor mari implicate, bugetele fiind deja afectate de imbatranirea populatiei.

ONU estimeaza ca numarul persoanelor platitoare de taxe va scadea cu 233 milioane, la 682 milioane.

"Aceasta imbatranire a populatiei, in conditiile unui sistem de pensii subfinantat, reprezinta o reteta pentru probleme grave", a avertizat Stephen Roach, profesor la Universitatea Yale si fost presedinte fara rol executiv la Morgan Stanley in Asia.

Citeste si:

Drama unei tari suprapopulate. “Copiii ilegali” din China, confiscati si dati spre adoptie pentru 5.000 de dolari

Legea unui singur copil pe familie sau interdictia de a purta pantaloni. Cele mai ciudate acte normative din lume