Avearea celor mai bogati 70 de delegati in Congresul National al Poporului, care incepe sesiunea de anul acesta pe 5 martie, a ajuns la 565,8 miliarde de yuani (90 miliarde de dolari) anul trecut, dupa un avans de 11,5 miliarde de dolari fata de 2010, potrivit revistei Hurun Report, care publica un top al celor mai bogati oameni din China.

In schimb, averea insumata a celor mai importanti 660 de oficiali americani, din cele trei ramuri ale administratiei, s-a situat anul trecut la 7,5 miliarde de dolari.

Avansul averii parlamentarilor chinezi reflecta dezechilibrele cresterii economice a Chinei, unde venitul anual pe cap de locuitor a fost in 2010 de 2.425 de dolari, mai putin ca in Belarus, si doar o fractiune din 37.527 dolari in SUA, scrie Bloomberg.

"Este extraordinar sa vedem un astfel de grad al cobitarii dintre avere si politica. Cu siguranta adauga substanta nemultumirii din China privind inechitatea extrema din acest moment", a spus Kenneth Lieberthal, directorul centrului pentru China de la Brookings Institution, Washington.

Congresul National al Poporului, a carui reuniune anuala tine o saptamana si jumatate, este, teoretic, cea mai puternica instiuttie din China. In timp ce legislativul, cu aproape 3.000 de delegati, este numit in gluma "parlament-stampila", printre membrii sai se afla cei mai puternici politicieni si directori din China.