Uzina chinezilor a fost inaugurata cu mare fast intr-un stil tipic est-european. Bulgarii au adus inclusiv un preot sa sfinteasca prima masina. Chinezii au planuri mari. Vor sa angajaze 2.000 de oameni si sa produca 50.000 de masini pe an.

Vor asambla in Bulgaria 3 modele: o masina de oras, un pick up si un 4x4. Preturile variaza intre 8 si 12 mii de euro. Prin comparatie, cel mai ieftin Logan porneste de la 6.500 de euro, iar cel mai scump Duster ajunge la 17.000.

Sefii de la Dacia nu sunt insa ingrijorati de competitie. “In lumea automobilului avem loc toti pe globul pamantesc. Le urez bun venit. Ca mai apare inca un produs in materie in tara vecina nu este nicio problema”, explica, deloc ingrijorat, Constantin Stroe, vicepresedinte Dacia.

Pentru chinezi, micutul sat Bahovista din Bulgaria este de fapt o poarta de intrare in Europa, care se afla la doar 170 de kilometri de Giurgiu. Planul de afaceri este simplu. Piesele sunt aduse cu vaporul din China, iar masinile sunt asamblate in Bulgaria unde primesc stampila "Made in Europe", care le permite chinezilor sa evite tarifele de import.

Chinezii mai au insa un mare hop de trecut. Testele Euroncap de siguranta. In prezent, niciun model Great Wall nu a fost supus unei asemenea verificari. Iar celelalte modele chinezesti testate pana acum au obtinut punctaje foarte slabe.