Proiectul de lege vazut de jurnalistii agentiei le cere companiilor gasite vinovate de incalcari importante ale legii sa nu incheie contracte cu Guvernul timp de trei ani. In cazul companiilor vizate de condamnari mai putin importante, restrictia este pe o perioada de trei ani.

“Obiectivul legii este sa asigure ca toate contractile guvernamentale sunt acordat numai companiilor care nu au incalcat grav legea si care au concurat corect”, se arata in document.

Si actuala legislatie impiedica, teoretic, firmele gasite vinovate de coruptie sau alte infractiuni sa obtina contracte cu statul, insa este dificil, de multe ori, pentru autoritatile din landuri sa stie daca o companie a avut probleme in alta regiune a tarii.

Berlinul, Hamburgul si alte landuri germane au deja baze de date in acest sens, dar impartasirea de informatii este dificila, iar regulile si criteriile variaza.

Noua baza de date nationala va fixa un prag de 30.000 de euro pentru contracte si 2.500 de euro pentru amenzi.

Spalarea de bani, crearea de celule teroriste, rapirea si evaziunea fiscala vor fi criterii pentru excluderea automata de la contracte cu statul.

Incalcari ale legii privind salariul minim si ale altor norme de munca vor duce de asemenea, in anumite cazuri, la restrictii.

Insa companiile vor avea sansa sa iasa de pe asa-numita “lista neagra” implementand controale interne si masuri de preventie.

Proiectul de lege este analizat in prezent de coalitia de guvernare si va trebui sa treaca prin Parlament.