Lagarde, FMI: Am "speranta" ca Europa va accepta relaxarea datoriei Greciei. Germania, impotriva stergerii acesteia
Sefa FMI, Christine Lagarde, a dat asigurari ca are "speranta" ca tarile din zona euro vor accepta relaxarea datoriei Greciei "intr-un fel sau altul" asa cum cere institutia din subordinea sa, transmite AFP.
"Am un pic de speranta, pentru ca in cursul ultimelor ore a aparut un zgomot de fond favorabil restructurarii datoriei", a declarat Christine Lagarde, intr-un interviu CNN International.
Intr-un raport dat publicitatii marti, FMI a apreciat datoria Atenei ca "total neviabila" si a atras atentia ca nu mai poate participa la salvarea Greciei, daca europenii nu intreprind vaste si profunde masuri de relaxare a datoriei.
Preacordul incheiat luni intre Grecia si creditorii sai asupra unui posibil plan de ajutorare de 86 miliarde euro se limiteaza sa mentioneze ca pot fi luate in considerare "masuri aditionale" in privinta datoriei.
"Ce le-am spus (europenilor) este ca orice forma va lua aceasta (...), trebuie gasit un mijloc de a usura povara si a permite tarii sa demonstreze ca datoria sa poate reveni pe o traiectorie viabila", a explicat Christine Lagarde.
Premierul francez, Manuel Valls, a afirmat miercuri ca datoria Greciei trebuie sa fie "relaxata" printr-o modificare a profilului (reesalonarea platilor, perioada de gratie asupra rambursarilor).
Un alt scenariu avut in vedere de FMI in raportul sau ar consta in stergerea definitiva a unei parti a datoriei Atenei, o idee respinsa categoric de Europa si, in special, de Germania. O asemenea optiune "nu este prevazuta, dupa cate inteleg, din punctul de vedere al statelor membre", a recunoscut directoarea generala a Fondului
Germania ar putea lua in considerare o prelungire a maturitatilor pentru datoriile Greciei cu conditia sa nu se tranforme intr-o diminuare a sumelor datorate de Grecia, a informat miercuri Ministerul german de Finante, transmite Reuters, preluata de Agerpres.
Germania, cel mai mare contributor european la ajutorul acordat Greciei, se opune vehement unei eventuale stergeri a datoriilor tarii.
Intrebat despre optiunea extinderii maturitatilor, purtatorul de cuvant al Ministerului german de Finante, Martin Jaeger a raspuns ca din punct de vedere tehnic, aceasta optiune exista si ca ar putea fi luata in considerare.
"Insa aceasta nu va fi o solutie daca duce la o reducere semnificativa a valorii datoriei, deoarece la final aceasta nu ar fi altceva decat o stergere pe ocolite a datoriei", a spus Jaeger.
Acesta a mai spus ca Germania ia in serios analiza FMI, dar cu toate acestea, autoritatile de la Berlin cred ca se poate ajuta la o sustenabilitate a datoriei Greciei prin reforme structurale si crestere economica.
Analistii apreciaza ca Angela Merkel va obtine aprobarea Bundestagului avand in vedere sprijinul de care beneficiaza din partea partenerilor de coalitie social-democrati, dar si din partea unor partide de opozitie.