La masa cu sefii Google si Facebook. Hollande incearca sa aduca in Franta o parte din Silicon Valley
Francois Hollande. Sursa foto: Mediafax
Presedintele francez Francois Hollande se va intalni miercuri, la San Francisco, cu sefii Google, Facebook si Twitter, pe care va incerca sa ii convinga de potentialul sectorului IT din Franta si ii va avertiza sa nu mai deturneze veniturile din Europa catre tari cu taxe mici.
In prima vizita a unui presedinte francez la San Francisco din ultimii 30 de ani, Hollande se va intalni cu Sheryl Sandberg, directorul executiv de operatiuni al Facebook, Eric Schmidt, presedintele executiv al Google, si Jack Dorsey, cofondator si presedinte al Twitter, scrie Mediafax.
In timpul celor sapte ore pe care le va petrece la San Francisco in ultima zi a vizitei oficiale in SUA, liderul francez va incerca sa gaseasca un echilibru intre nevoia de a atrage investitori in Franta si ambitia de a descuraja practicile de evitare a platii taxelor.
"Sunt probleme de discutat, precum optimizarea platii taxelor si dreptul la intimitate. Pe de alta parte, va miza pe entuziasm, viteza si promisiunea de plus-valoare, care spera ca vor fi contagioase", comenteaza pentru Bloomberg un antreprenor francez.
Economia franceza stagneaza din 2012, rata somajului se mentine la maximul ultimilor 16 ani iar deficitul bugetar nu a fost redus sub pragul de 3% din PIB impus de tratatele UE. Totodata, popularitatea lui Hollande este la niveluri minime, iar guveernul este presat simultan din mai multe directii - sa rezolve problemele din zona finantelor publice si sa stimuleze investitiile si crearea de locuri de munca.
In incercarea de a se intoarce in Franta cu "o felie" din Silicon Valley, Hollande vrea sa le demonstreze antreprenorilor americani ca Franta este "o republica a start-up-urilor" (termen folosit pentru a descrie o companie inovatoare, aflata la inceput de drum), potrivit unui dosar de presa oferit de presedintia franceza, citat de Bloomberg.
Presedintele va fi inarmat cu reduceri de taxe pentru activitati de cercetare si facilitati precum acordarea cu prioritate a permiselor de munca, insa este pus in situatia delicata de a "curta" companii cercetate pentru evaziune fiscala de autoritatile franceze.
Sustinut de Partidul Socialist, Hollande a incercat de la inceputul acestui an sa se afiseze ca un sef de stat "pro-business", prezentand masuri pentru reducerea cheltuielilor statului si scaderea taxelor pe munca platite de angajator, care insa nu au fost inca implementate.
Schimbarea la fata a socialistului Hollande, care a declarat la un moment dat ca nu ii plac bogatii si a sustinut in timpul campaniei electorale ca industria financiara ii este "cel mai mare adversar", a fost intampinata cu scepticism de mediul de afaceri, potrivit Bloomberg.
"Presedintele va invata probabil de ce este nevoie pentru a crea un mediu de afaceri favorabil, care sa permita dezvoltarea de lideri globali: viteza, capital, incredere, toate elementele pe care se bazeaza succesul Silicon Valley", a declarat pentru Bloomberg presedintele unui grup de antreprenori francezi.
La pranzul gazduit de Hollande la un restaurant francez din San Francisco vor participa si Tony Fadell, fondatorul Nest Labs si fost vicepresedinte Apple, si Marc Benioff, directorul gneeral al Salesforce.com.
Inca din vara anului 2012, de la inceputul mandatului de presedinte, Hollande a incercat sa blocheze practicile de "optimizare fiscala" ale corporatiilor. Nume mari din industria internetului, precum Google si LinkedIn, s-au aflat in centrul atentiei.
"Trebuie sa actionam impotriva acestor corporatii - stim cu totii cine sunt - care se stabilesc in tari cu taxe scazute pe profit", a declarat saptamana trecuta liderul francez. Guvernul francez a refuzat sa numeasca firmele care sunt anchetate si marimea potentialelor amenzi.
Duminica, ziarul Journal du Dimanche a scris ca Google ar putea fi amendata cu aproximativ 500 milioane euro. Potrivit AFP, Facebook si LinkedIn ar putea fi de asemenea sanctionate. Hollande sustine ca multe companii multinationale evita plata a sute de milioane de euro datorate in contul TVA sau al taxei pe profit, utilizand "gauri" din legislatia UE si profitand de diferentele mari dintre sistemele fiscale nationale din Europa.
Unii politicieni francezi, inclusiv membri ai guvernului, considera ca Franta ar trebui sa rezolve problema actionand politic, la nivelul UE, si nu sa atace companiile.
Multe companii americane, inclusiv Google, Apple si Facebook, si-au constituit sediul operatiunilor europene in Irlanda, unde taxa pe profit este de 12,5%, fata de 33,3% in Franta - cel mai ridicat nivel din Europa.
Pe acelasi subiect: