Locuitorii din Dubai spun ca, din 2007, de cand orasul a inceput sa creasca rapid din punct de vedere economic, le este tot mai greu sa prinda locuri libere pentru rezervari in restaurante sau sa gaseasca scoli unde sa isi mai poata inscrie copiii. Chiar si taxiurile libere sunt mai greu de gasit in aceasta perioada.

Inchirierea locuintelor a crescut cu 17% fata de anul trecut, in timp ce traficul aerian si comertul cu produse non-petroliere au atins si ele niveluri record. In aceste conditii, cererea pentru servicii a luat un avant neasteptat.

Gradul de ocupare din hoteluri este foarte mare si pe aeroporturi este o adevarata nebunie”, spune Abdul Kadir Hussain, director la Mashreq Capital, compania care administreaza cele mai mari fonduri din regiune.

In prima jumatate a lui 2012, constructiile au scazut cu 2,5%, in timp ce castigurile din hoteluri si restaurante au crescut cu 16%, un trend opus celui de acum cinci ani, cand constructiile cresteau cu 23% iar industria hoteliera inca inregistra venituri modeste.

Actiunile Emaar Properties, compania care detine Dubai Mall, cel mai mare centru comercial din lume, au crescut cu 18%. Autoritatile si-au anuntat deja intentia ca in noiembrie sa inceapa constructia unui mall inca si mai mare, care sa includa un complex cu cinci parcuri tematice.

 Profituri de miliarde, datorii pe masura

Cheltuielile necesare pentru ridicarea acestor constructii gigant au facut ca Dubaiul sa stranga datorii de 113 miliarde de dolari. A fost in cele din urma nevoie de o interventie de 20 de miliarde de dolari, bani imprumutati de la Abu Dhabi, cea mai intinsa si mai bogata regiune din Emirate. Potrivit Bank of America, Dubai mai are in prezent datorii de 40 de miliarde de dolari, scadente la sfarsitul anului viitor.

 Atragerea turistilor

Pe de alta parte, “stabilitatea politica este unul din motivele pentru care turistii sunt atrasi sa vina si sa isi cheltuiasca timpul si banii in zona. Revenirea din comert, turism si transporturi reflecta puterea de consum care exista acum in Emiratele Arabe Unite”, e de parere economistul Khatija Haque.

Arabia Saudita a inregistrat si ea o crestere rapida de la an la an, in special datorita eforturilor guvernamentale de a crea locuri de munca. Emiratele Arabe au suplimentat zborurile catre Jeddah, din Arabia Saudita, pentru a face fata cererii tot mai mari, datorate targului de cumparaturi care are loc in aceasta luna in Dubai.

De altfel, toate serviciile au inregistrat o crestere importanta in ultima perioada. Locuitorii au obervat ca, de la un timp, gasesc tot mai multe carti de vizita pe parbrizul masinii, de la femei sumar imbracate care ofera servicii de masaj.

Uneori sunt plecata pentru 30 de minute si cand ma intorc gasesc un teanc de carti de vizita cu femei care ofera astfel de servicii. Cu siguranta sunt mai multe fata de anii trecuti”, spune Rewa Zeinati, o scriitoare care traieste in Dubai.

Este de asteptat ca activele din regiune sa atinga cifra de 3 trilioane de dolari pana in 2015, conform estimarilor Standard & Poor's.