La 20 de ani de la lansare, euro a câștigat încrederea lumii. Băncile centrale își păstrează tot mai multe rezerve în moneda europeană, în defavoarea dolarului
Euro, bani
Ponderea dolarului american în rezervele valutare înregistrate la FMI a coborât în trimestrul al treilea la cel mai scăzut nivel din ultimii cinci ani, în timp ce ponderea monedei euro în acelaşi rezerve a atins cel mai ridicat nivel din ultimii patru ani, arată datele Fondului Monetar Internaţional.
De asemenea, partea yuanului în aceste rezerve a scăzut pentru prima dată în trimestrul al treilea de la debutul publicării acestor cifre în trimestrul patru 2016. În schimb, rezervele deţinute în yeni japonezi au atins cel mai ridicat nivel din ultimii 16 ani, potrivit Agerpres.
Aceste rezerve, deţinute de băncile centrale şi utilizate în principal pentru apărarea monedelor lor, au atins un total de 10.710 miliarde dolari în trimestrul al treilea, comparativ cu 10.510 miliarde dolari în trimestrul precedent.
Rezervele deţinute în dolari au ajuns la 6.630 miliarde dolari, adică 61,94% din rezervele alocate, în trimestrul al treilea de la 6.560 miliarde dolari, sau 62,4% din total, în trimestrul al doilea. Este vorba de cel mai mic nivel înregistrat după trimestrul patru 2013, arată datele FMI.
Pe poziţia a doua se situează moneda euro cu o parte de 20,48% din rezervele valutare în trimestrul al treilea, în creştere de la 20,25% în trimestrul precedent, acesta fiind cel mai ridicat nivel înregistrat după trimestrul patru 2014.
Ponderea yenului japonez a urcat la 4,98% în trimestrul al treilea, de la 4,86% în trimestrul precedent, în timp ce ponderea yuanului chinez a scăzut la 1,80% în trimestrul al treilea, de la 1,84% în trimestrul precedent.
Datele FMI arată că băncile centrale continuă să îşi diversifice rezervele dincolo de dolar, care rămâne totuşi valuta dominantă în rezervele mondiale. Moneda americană s-a apreciat cu 0,5% în raport cu un coş de valute în al treilea trimestru, în condiţiile în care evoluţiile favorabile de pe piaţa muncii din SUA şi aşteptările referitoare la noi majorări de dobândă din partea Rezervei Federale, au fost contracarate de tensiunile comerciale dintre SUA şi China.
În timp ce ponderea dolarului şi a yuanului în rezervele valutare mondiale s-a contractat, ponderea euro şi a yenului japonez a crescut în pofida creşterii economice modeste din aceste regiuni.
Pe acelasi subiect: