Declaratia a avut loc dupa ce directorul general al Gazprom, Alexei Miller, a insistat ca Ucraina trebuie sa inceapa imediat sa plateasca datoriile catre Gazprom, in valoare de 2,2 miliarde de dolari.

"Daca Rusia acorda imprumutul (… ) suntem gata sa platim gazele", a spus Prodan intr-o conferinta de presa.

In decembrie 2013, in timpul presedintelui Viktor Ianukovici, autoritatile de la Moscova au acordat un imprumut de 15 miliarde cde dolari Ucrainei, dar furnizarea acestuia a fost intrerupta in urma schimbarii regimului de la Kiev.

"Am dori sa operam conform acordurilor care au fost in vigoare. Anterior am convenit un pret de 268,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi de gaze si acordarea unui imprumut", a spus Prodan.

Gazprom va creste cu 26% pretul gazelor naturale livrate Ucrainei, la 485 de dolari pentru 1.000 de metri cubi, dupa ce marti a operat o majorare de 44%, la 385,5 dolari pentru 1.000 de metri cubi, in timp ce media europeana se situeaza la circa 370-380 de dolari pentru 1.000 de metri cubi.

Noua majorare este determinata de introducerea unei taxe la exportul gazelor naturale catre Ucraina, a informat grupul rus controlat de stat, citat de Reuters.

In primul trimestru al acestui an, Ucraina a platit 268,5 dolari pentru 1.000 de metrti cubi de gaze naturale.

Cresterea de pret a fost anuntata de directorul general al Gazprom, Alexei Miller, in timpul unei intalniri cu premierul rus Dimitri Medvedev, care a cerut Ucrainei sa-si plateasca datoriile de 2,2 miliarde de dolari acumulate in contul gazelor livrate de Rusia.