”Curtea a respins tentativa administraţiei Trump de a instaura restricţii în manieră accelerată şi de a eluda procesul public normal”, a declarat organizaţia Bay Area Council, care reprezintă interesele companiilor din Golful San Francisco, unde îşi au sediul majoritatea giganţilor din industria de înaltă tehnologie.

În luna iunie, Donald Trump, a cărui campanie prezidenţială traversa o perioadă dificilă, anunţase îngheţarea acordării Cărţilor Verzi şi a anumitor vize de muncă, printre care H-1B, foarte utilizate în sectorul IT şi de înaltă tehnologie.

Ordinul său a provocat protestele şefilor Google, Apple şi ai altor companii, şi contestări în justiţie din partea unor organizaţii precum Camera Americană de Comerţ şi Bay Area Council, potrivit Agerpres.

Guvernul nu a reuşit ”să demonstreze că există motive întemeiate pentru a se dispensa” de prevederile şi procedurile administrative cerute, a declarat instanţa din California, în decizia sa în favoarea reclamanţilor.

Judecătorul Jeffrey White a decis să suspende două reglementări ale administraţiei care ar fi obligat companiile să plătească salarii mai mari angajaţilor recrutaţi cu vize H1-B şi să restrângă tipurile de locuri de muncă ce îndeplineau condiţiile pentru această viză.

Avocaţii guvernului au invocat pandemia şi criza economică pentru a justifica eludarea procesului administrativ clasic, un argument respins de judecător, care nu a văzut o 'extremă urgenţă'.

În iunie, preşedintele Trump dăduse asigurări că dorea să-i ajute pe lucrătorii americani, confruntaţi cu o creştere puternică a şomajului din cauza pandemiei.

Înăsprirea politicii în materie de imigraţie ”va împiedica firmele americane, în tehnologie şi alte domenii, să recruteze bărbaţii şi femeile de care au nevoie pentru a-şi întări personalul, a relansa economia şi a alimenta inovaţia”, a acuzat Jason Oxman, preşedintele Information Technology Industry Council, o asociaţie profesională din care fac parte peste 70 de societăţi, printre care Apple, Amazon, Google, Facebook şi Microsoft.

Într-un comunicat, Bay Area Council aminteşte că ”în Golful San Francisco, 40-45% dintre companiile din tehnologie au fost fondate de antreprenori imigranţi” şi că, ”din 91 de 'unicorni' (firme nelistate la bursă care valorează peste un miliard de dolari - n.red.), recent chestionate în toată ţara, peste jumătate aveau cel puţin un fondator imigrant”.