"Retragerea graduala a bancilor zonei euro din Europa Centrala si de Est va genera, probabil, probleme o perioada. Chiar daca masurile semnificative luate de BCE au asigurat un ragaz foarte necesar, bancile-mama tintesc inca rapoarte mai reduse intre imprumuturi si depopzite, precum si diminuarea finantarii transfrontaliere. Astfel, cresterea creditarii pe termen scurt va ramane probabil apropiata de zero sau negativa in multe tari din Europa Centrala si de Est, mai ales in Bulgaria, Ungaria si Romania", se arata in raportul Global Financial Stability al FMI, citat de Mediafax.

Mai multe tari din Europa Centrala si de Est prezinta unele dintre vulnerabilitatile financiare care au tinut prim-planul crizei din zona euro. Alimentata de creditul usor accesibil si explozia preturilor activelor, indatorarea externa a urcat puternic la inceputul anilor 2000, cu o rata depasita doar de tarile de la periferia zonei euro, arata FMI.

Unele state din Europa de Est au cursuri de schimb flexibile, care faciliteaza ajustarea economica necesara, insa, in unele cazuri, aceasta functie este limitata de procentajul ridicat al indatorarii in valuta.

Rezervele modeste limiteaza si mai mult capacitatea statelor din regiune de a face fata socurilor externe. La aceste provocari se adauga expunerea directa catre zona euro prin canale comerciale si bancare, semnificativ mai mare decat cea a altor regiuni emergente.

Calitatea activelor bancare a continuat sa se inrautateasca in multe dintre tarile din Europa Centrala si de Est, reflectand o deteriorare a capacitatii de plata a imprumutatilor, dar si recunoasterea unor credite neperformante din timpul crizei din 2008-2009.

Exista in prezent un risc clar privind o continuare a intensificarii problemelor legate de calitatea activelor, noteaza FMI. Dezintermedierea financiara de catre banci continua, activitatea economica ramane lenta, iar deprecierea monedei ar putea afecta populatia si companiile cu imprumuturi in valuta. Orice intensificare a crizei din zona euro ar exacerba aceste probleme, se arata in raport.

FMI estimeaza ca bancile europene ar putea fi nevoite sa vanda active de pana la 4.500 de miliarde de dolari pana in 2013, daca liderii europeni nu-si respecta angajamentele privind combaterea crizei datoriilor. Estimarea privind vanzarile de active in cel mai pesimist scenariu este cu 18% peste nivelul de 3.800 de miliarde de dolari anticipat in aprilie.