Acoperisul cladirii a fost spulberat de explozie, dar incinta care adaposteste reactorul a rezistat, a dat asigurari operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Posibilitatea unor scurgeri radioactive este "scazuta", a adaugat Guvernul.

O explozie similara de hidrogen a avut loc sambata la reactorul numarul 1 al aceleiasi centrale, situate la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo.

In timp ce autoritatile japoneze incerca sa mentina calmul in legatura cu evolutia radiatiilor din zona afectata, ministrul francez al industriei, Eric Besson, a declarat in aceasta dimineata ca situatia dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima este "ingrijoratoare" si ca nu mai poate exclude scenariul unei catastrofe nucleare.

"Situatia este ingrijoratoare", a afirmat ministrul pentru postul public de televiziune France Inter. "Ne confruntam cu un accident nuclear grav deoarece exista scurgeri radioactive, dar nu cu o catastrofa", a adaugat el.

Dar un astfel de scenariu nu mai este de acum de neimaginat. "Nu il putem exclude, absolut", a declarat el, intrebat in legatura cu eventualitatea acestei ipoteze.

Japonia inca isi numara mortii

In regiunea devastata de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 urmat de tsunami, echipele de salvare si-au intensificat eforturile pentru a incerca sa gaseasca supravietuitori, dar sperantele scad de la o ora la alta in imprejurimile Sendai, unde bilantul oficial se ridica la 1.597 de morti, potrivit politiei.

Cealalta prioritate a autoritatilor este de a acorda ajutor unui numar de 590.000 de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.

Japonia a mobilizat 100.000 de militari, respectiv 40 la suta din efectivele armatei sale, in timp ce numeroase echipe de salvare straine continua sa ajunga la fata locului.

Premierul Naoto Kan a afirmat ca tara se confrunta cu"cea mai grava criza din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Razboi Mondial".

Banca Japoniei a procedat la cele mai importante injectii de lichiditati din istoria sa, introducand pe piata 15.000 miliarde de yeni (131,6 miliarde de euro). "Ne luam toate masurile posibile pentru a asigura stabilitatea pietelor financiare si facilitarea operatiunilor", a explicat un purtator de cuvant.

Cutremurul i-ar putea costa 34,6 miliarde de dolari pe asiguratori, potrivit unei estimari a AIR Worldwide, specializata in evaluarea riscului.

Citeste si:

Cele mai CUTREMURATOARE imagini ale dezastrului din Japonia
S-a marit ziua: cutremurul din Japonia a deplasat axa Pamantului
Explozie la o centrala nucleara din Japonia. Nivelul de radioactivitate atinge cote record VIDEO