Japonia lupta cu dezastrul nuclear! Un alt reactor al centralei Fukushima ar putea exploda VIDEO
Dupa cutremurul de vineri, urmat de un val tsunami de peste 10 metri, care a devastat nord-estul Japoniei, autoritatile de la Tokyo se confrunta cu o noua provocare: evitarea altor explozii la centrala nucleara Fukushima, ceea ce ar declansa un dezastru nuclear. Asta dupa ce doua explozii s-au produs astazi la pranz la nivelul cladirii care adaposteste reactorul numarul 3 al centralei nucleare Fukushima 1, avariata in urma seismului.
Acoperisul cladirii a fost spulberat de explozie, dar incinta care adaposteste reactorul a rezistat, a dat asigurari operatorul Tokyo Electric Power (TEPCO). Posibilitatea unor scurgeri radioactive este "scazuta", a adaugat Guvernul.
O explozie similara de hidrogen a avut loc sambata la reactorul numarul 1 al aceleiasi centrale, situate la aproximativ 250 de kilometri nord-est de Tokyo.
In timp ce autoritatile japoneze incerca sa mentina calmul in legatura cu evolutia radiatiilor din zona afectata, ministrul francez al industriei, Eric Besson, a declarat in aceasta dimineata ca situatia dupa accidentul de la centrala nucleara japoneza Fukushima este "ingrijoratoare" si ca nu mai poate exclude scenariul unei catastrofe nucleare.
"Situatia este ingrijoratoare", a afirmat ministrul pentru postul public de televiziune France Inter. "Ne confruntam cu un accident nuclear grav deoarece exista scurgeri radioactive, dar nu cu o catastrofa", a adaugat el.
Dar un astfel de scenariu nu mai este de acum de neimaginat. "Nu il putem exclude, absolut", a declarat el, intrebat in legatura cu eventualitatea acestei ipoteze.
Japonia inca isi numara mortii
In regiunea devastata de cutremurul cu magnitudinea de 8,9 urmat de tsunami, echipele de salvare si-au intensificat eforturile pentru a incerca sa gaseasca supravietuitori, dar sperantele scad de la o ora la alta in imprejurimile Sendai, unde bilantul oficial se ridica la 1.597 de morti, potrivit politiei.
Cealalta prioritate a autoritatilor este de a acorda ajutor unui numar de 590.000 de persoane evacuate, potrivit unui bilant al ONU.
Japonia a mobilizat 100.000 de militari, respectiv 40 la suta din efectivele armatei sale, in timp ce numeroase echipe de salvare straine continua sa ajunga la fata locului.
Premierul Naoto Kan a afirmat ca tara se confrunta cu"cea mai grava criza din ultimii 65 de ani, de la al Doilea Razboi Mondial".
Banca Japoniei a procedat la cele mai importante injectii de lichiditati din istoria sa, introducand pe piata 15.000 miliarde de yeni (131,6 miliarde de euro). "Ne luam toate masurile posibile pentru a asigura stabilitatea pietelor financiare si facilitarea operatiunilor", a explicat un purtator de cuvant.
Cutremurul i-ar putea costa 34,6 miliarde de dolari pe asiguratori, potrivit unei estimari a AIR Worldwide, specializata in evaluarea riscului.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: