Cele mai CUTREMURATOARE imagini ale dezastrului din Japonia
Cutremurul care a lovit din plin Japonia inca mai face valuri: dupa nenumarate replici urmate de un tsunami si explozii la centralele nucleare, efectele economice si pierderile umane sunt inca greu de cuantificat. Analistii vorbesc despre pierderi economice de 183 de miliarde euro, iar numarul persoanelor decedate a depasit 1.200, in timp ce alte cateva mii sunt inca disparute.
Cutremurul cu magnitudinea de 9 grade a dat peste cap intreaga Japonie.
Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adancime, la ora 14.46 (07.46 ora Romaniei) si la aproximativ 100 de kilometri in largul prefecturii Miyagi.
Magnitudinea initiala a seismului, anunatata de autoritatile de la Tokyo, a fost de 7,9, revizuita ulterior la 8,8, 8,9 grade, pentru ca in final sa fie stabilita la 9 grade.
Au urmat inundatii, incendii, iar valurile tsunami au atins in unele locuri inaltimi de zece metri, scrie presa internationala.
Nici costurile companiilor de asigurari in urma cutremurului din Japonia nu sunt de ignorat. In total, seismul a distrus locuinte asigurate la 25 de miliarde de dolari, potrivit Wall Street Journal (WSJ).
Sursa foto: Getty Images
Mii de oameni au ramas pe drumuri, iar bilantul celor disparuti a depasit cateva zeci de mii.
Alte peste 1.200 de persoane au decedat, iar salvatorii ii cauta cu disperare pe cei disparuti.
In urma dezastrului din Japonia, s-a marit si ziua pentru ca axa Pamantului s-a deplasat. Directorul de cercetare de la Institutul italian de geofizica si vulcanologie, Antonio Piersanti a declarat ca aceasta deplasare a axei Pamantului "este mult mai importanta decat cea a seismului major din Sumatra, din 2004", precizand ca s-ar putea sa fie la fel de importanta ca cea produsa dupa cel mai puternic cutremur inregistrat din 1900 incoace. Este vorba despre seismul care a lovit Chile in 1960 si care a avut o magnitudine de 9.5.
Potrivit specialistilor, modificarea axei terestre poate avea repercusiuni asupra duratei zilei solare dar este vorba despre schimbari minime si imperceptibile, de ordinul catorva milionimi de secunda.
Dupa cutremur si tsnumai, japonezii au acum probleme cu centralele nucleare. Deja mii de oameni au fost contaminati.
Pana acum, cel putin 49 de tari, inclusiv Romania, vor sa ajute Japonia dupa puternicul cutremur de vineri, a anuntat CNN. In acest timp, japonezii se lupta sa salveze cea a mai ramas intact in urma dezastrului.
In afara de asistenta oferita de comunitatea internationala, Statele Unite au trimis cateva nave in largul Japoniei, echipe de cautare si salvare, precum si experţi in decontaminare.
In plus, mii de magazine au ramas fara stocuri dupa ce au fost luate cu asalt de japonezi.
Si pe plan economic, dezastrul a provocat valuri puternice. Moneda japoneza a coborat cu 0,3% fata de dolar, iar contractele futures pe indicele Nikkei au cazut cu 3% dupa inchiderea sedintei bursiere.