Pagubele se situeaza intre 14.000 - 15.000 de miliarde de yeni, adica intre 171-183 de miliarde de dolari, potrivit Credit Suisse.

Economistul sef al Credit Suisse, Hiromichi Shirakawa, spune ca pierderile economice din regiunea de nord-est a Japoniei, cea mai afectata de seism, reprezinta mai putin de 40% din pierderile economice totale, in valoare de 40.000 de miliarde de yeni, cauzate de cutremurul Kobe, din 1995.

Cutremurul violent care a avut loc in Japonia vineri, a avut o magnitudine de 8,9 grade, urmat de numeroase replici puternice. In plus, acesta a provocat si valuri tsunami.

Economistii si guvernul nipon nu au reusit sa evalueze efectele acestui dezastru asupra economei din Japonia.

Avand in vedere dezastrele anterioare, analistii anticipeaza insa ca impactul infrastructurii de export si a productiei industriale se va simti la nivelul Produsului Intern Brut in al doilea si al treilea trimestru al lui 2011. Economistii sustin ca reconstructiile vor genera crestere in ultimele trei luni ale acestui an.

"Dezastrele naturale au efecte negative imediate asupra cresterii, insa tind sa fie pozitive pe termen mediu. Pentru actualul trimestru exista riscul unui avans foarte slab sau chiar al unei scaderi economice", a afirmat Glenn Maguire, analist la Société Générale.

Premierul nipon, Naoto Kan, a spus recent ca acest dezastru reprezinta cea mai mare criza care a lovit Japonia dupa cel de-Al Doilea Razboi Mondial.

Activitatea industriei prelucratoare a fost suspendata in cursul weekend-ului trecut, in conditiile in care constructorii auto si alti producatori industriali au inchis uzinele.

In plus, guvernul si opozitia politica au suplimentat bugetul de stat pentru a putea raspunde efectelor calamitatilor.

Cum reactioneaza bursa din Tokyo?


Indicele Nikkei al bursei de la Tokyo, a inchis sedinta de tranzactionare de astazi, prima de dupa seismul devastator, in scadere cu 6,18 procente, potrivit Mediafax.

Volumul tranzactiilor a atins un nivel istoric, de 2,5 ori mai mare decat media. Investitorii s-au grabit sa renunte la titluri din cauza temerilor ca efectele seismului vor afecta grav economia.

Spre exemplu, actiunile companiei de electricitate Tokyo Electric Power, care exploateaza centralele nucleare aflate in dificultate, au scazut cu peste 23%.

Victimele dezastrului

Aproape 2.000 de trupuri neinsufletite au fost descoperite, azi, in doua zone de coasta ale prefecturii Miyagi, informeaza Kyodo.

Politia a confirmat pana in prezent peste 1.600 de morti si 1.700 de disparuti, in zonele afectate din nord-estul si estul Japoniei.

Aproximativ 1.000 de morti au fost gasiti pe tarmul peninsulei Ojika din Miyagi, iar alte 1.000 de cadavre au fost descoperite in orasul Minamisanriku. Mai mult, peste jumatate din populatia orasului Minamisanriku (aproximativ 10.000 de persoane) este data disparuta.

In plus, peste 2.500 de turisti care vizitau zonele ulterior afectate de cutremur, sunt acum de negasit.