Oficialii a 10 companii straine au organizat o conferinta, marti dupa-amiaza, pentru a discuta situatia din Japonia. Bursa nipona a fost zguduita de cutremurul de 9 grade pe scara Richter, urmat de tsunamiul si dezastrul nuclear care au distrus Tara Soarelui Rasare, in ultima saptamana.

Unii participanti la conferinta au cerut ca bursa din Japonia sa fie inchisa imediat, potrivit agentiei de stiri Nikkei. Institutiile straine au motivat ca „piata s-a confrunta cu prea multa volatilitate”.

"Bursa este deschisa astazi si va fi si maine. Nu avem absolut nici un plan sa scurtam programul sau sa oprim tranzactionarile", a declarat insa purtatorul de cuvant al Bursei de la Tokyo, Yukari Hozumi.

Piata de capital nipona s-a prabusit in primele doua zile de tranzactionare, dupa tragedia care a avut loc in Japonia.
In primele sedinte ale bursei nipone din acesta saptamana, indicele Nikkei a scazut cu 16 procente.

Ieri, indicele Nikkei a scazut cu 5,7%, dupa ce investitorii s-au orientat spre actiunile cu preturi reduse. Nikkei a continuat sa scada si astazi, cu 4 procente.

Afectate de tragica situatie in care se afla Tara Soarelui Rasare sunt si actiunile companiei Tokyo Electric Power, cea care exploateaza reactoarele nucleare avariate. Ele s-au depreciat astazi cu 13,3 puncte procentuale. In cele trei sesiuni  anterioare, actiunile institutiei au coborat cu peste 56%.

Criza nucleara din Japonia a afectat bursele de pe tot mapamondul. Bursa nipona a scazut cu mai mult de 10 procente, ceea ce a determinat o reactie in lant in toate colturile lumii.

Reprezentantii bancii HSBC au explicat insa ca nu sunt motive de ingrijorare pentru inchiderea bursei, spunand ca in Japonia „este business, ca de obicei”. Bancherii au adaugat: „birourile si filialele din Tokyo, Osaka, Nagoya si Yokohama au ramas deschise pentru afaceri”.

Directorul executiv al CBOE Holdings Inc., William Brodsky a subliniat faptul ca pietele financiare s-au adunat, dupa declinul de marti, ceea ce le permite investitorilor sa fie increzatori in capacitatea Japoniei de a-si reveni.

„N-are nici un sens sa inchizi in mod voluntar o piata”, a adaugat Brodsky.

Si analistul Evercore Partners, Chris Allen a fost de aceeasi parere: „Daca nu este clar ca situatia nucleara se va inrautati, nu exista nici un motiv pentru a opri tranzactionarile”.

Yenul, nivel record

Astazi, se cota un curs de 78,74 yeni/ dolar, cel mai ridicat nivel din ultimii 17 ani. Cum este posibil acest lucru, dupa ce banca centrala de la Tokyo a injectat peste 28.000 de miliarde de yeni doar in aceasta saptamana (adica 354 de miliarde de dolari)?

Motivele sunt surplusul comercial si fluxul de capital, potrivit analistilor de la Admiral Markets. Abia in luna ianuarie a acestui an, dupa aproape doi ani de profit, japonezii au trecut pe deficit comercial (aproximativ 5,6 miliarde de dolari, la cursul din ianuarie 2011).

De cealalta parte, guvernul nipon ii asigura pe investitori ca va continua sa ia masuri pentru calmarea pietelor.

Economistii sustin ca o moneda puternica nu ajuta economia Japoniei. Si asta deoarece competitivitatea exporturilor scade, acum, cand industria din Japonia trebuie sa functioneze la capacitate maxima, tocmai pentru a scoate economia din situatia dificila in care se afla, dupa tragedia care a avut loc.