Doua camioane speciale ale armatei au inceput joi seara sa stropeasca reactorul 3 al centralei nucleare Fukushima, din nord-estul Japoniei, dupa o incercare nereusita a tunului de apa al politiei, a anuntat televiziunea publica NHK, citata de AFP.
Cinci camioane-cisterna ale armatei au fost trimise la centrala, cu 30 de tone de apa, pentru a participa la operatiunile de racire a reactoarelor.
Spre deosebire de camioanele politiei, aceste vehicule pot bombarda cu apa o tinta fara ca soldatii sa fie obligati sa iasa din cabina.
Politistii au incercat anterior sa stropeasca reactorul, dar nu au putut sa se apropie suficient de mult, din cauza nivelului ridicat al radiatiilor, a precizat NHK.
In cursul diminetii, patru elicoptere ale armatei au varsat cateva tone de apa peste reactorul 3.
Barele de combustibil risca sa intre in fisiune daca nu sunt scufundate in apa. Sistemele de racire ale centralei au fost avariate de seismul urmat de un tsunami, la 11 martie.
Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, spune presedintele Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC), preluat de stirileprotv.ro.
Seful comisiei nucleare din Statele Unite a declarat ca in acest moment scenariile oferite de autoritatile japoneze nu sunt tocmai exacte si ca oficialii americani cred ca dezastrul de la centrala Fukushima este mult mai mare decat se spune, scrie The New York Times.
Numeroase tari au luat miercuri masuri pentru a permite cetatenilor lor sa se indeparteze de zona centralei nucleare Fukushima 1, in nord-estul Japoniei, sau sa paraseasca tara, din cauza riscurilor unei catastrofe nucleare, relateaza AFP.
Departamentul de Stat american a autorizat, miercuri seara, familiile personalului sau de la Ambasada din Japonia sa paraseasca tara, daca doresc acest lucru.
Ambasada Statelor Unite la Tokyo a recomandat cetatenilor americani, care se afla pe o raza de 80 de kilometri in jurul centralei, sa evacueze aceasta zona.
Dupa examinarea celor mai recente date, "recomandam, drept masura de precautie, ca cetatenii americani care locuiesc pe o raza de 50 de mile (aproximativ 80 de kilometri) in jurul centralei nucleare Fukushima, sa evacueze zona sau sa se adaposteasca, in cazul in care nu este posibila o evacuare in deplina securitate", a anuntat ambasada.
Armata americana a instituit, de asemenea, un perimetru de securitate de 80 de kilometri, in jurul centralei, pentru trupele americane, cu exceptia cazurilor in care acestea primesc ordine specifice.
Ministerul britanic al Afacerilor Externe i-a sfatuit pe cetatenii sai prezenti "la Tokyo si la nord de Tokyo" sa "paraseasca zona".
Foreign Office a apreciat ca situatia din afara zonei de interdictie instituita de autoritatile japoneze in jurul centralei "nu prezinta probleme reale pentru sanatate".
Ministerul francez al Afacerilor Externe a anuntat ca Parisul pune doua avioane guvernamentale la dispozitia francezilor care doresc sa paraseasca Japonia, alaturi de cele ale companiei Air France, careia Guvernul i-a cerut sa mobilizeze avioane suplimentare.
Ministerul repeta ca "francezilor din zona Tokyo le este recomandat sa paraseasca regiunea, catre sudul tarii sau catre Franta".
Echipa din cadrul Securitatii Civile Franceze, trimisa in Japonia pentru a oferi ajutor in cadrul operatiunilor de salvare, a plecat, miercuri, de la Sendai, la 350 de kilometri mai la nord, din cauza "situatiei nucleare si radiologice actuale", potrivit Ministerului francez de Interne.
Berlinul le-a recomandat cetatenilor sai sa "paraseasca regiunea Tokyo si Yokohama, catre Osaka", la 400 de kilometri sud-vest de capitala, "sau sa paraseasca tara prin Osaka".
Ministerul italian al Afacerilor Externe nu a "incurajat calatoriile in Japonia, recomandand, mai ales, evitarea, pentru moment, a zonelor din nord-estul tarii".
Ministerul austriac al Afacerilor Externe a anuntat marti ca va muta Ambasada de la Tokyo, precizand ca aceasta va functiona in sediul Consulatului de la Osaka.
Croatia a hotarat miercuri sa isi mute, de asemenea, ambasada de la Tokyo la Osaka. Ministerul croat al Afacerilor Externe, care a anuntat aceasta masura, le-a recomandat, deja, cetatenilor croati sa paraseasca Japonia.
Serbia le-a cerut, de asemenea, cetatenilor sai sa plece. Ministerul sarb al Afacerilor Externe, Vuk Jeremici, a anuntat, insa, ca Ambasada Serbiei ramane la Tokyo, in pofida avariilor suferite in timpul cutremurului, dar ca va functiona doar cu personalul strict necesar.
Autoritatile din Bosnia si cele din Macedonia i-au sfatuit pe cetatenii lor sa nu mearga in Japonia si i-a indemnat pe cei aflati acolo sa plece.
Guvernul helvetic le-a recomandat cetatenilor elvetieni sa paraseasca Japonia sau cel putin regiunile considerate periculoase.
Belgia a anuntat ca va trimite in Japonia un avion militar, ca mijloc de transport suplimentar, acelora dintre cei 700 de cetateni belgieni care doresc sa paraseasca tara.
Rusia a luat hotararea sa evacueze din Japonia familiile diplomatilor sai, dar nu intentioneaza, in acest stadiu, sa evacueze inregul personal, a anuntat miercuri Ministerul rus al Afacerilor Externe.
Australia a cerut, joi, cetatenilor sai sa paraseasca Tokyo.
Ambasada Vietnamului la Tokyo a pus autocare la dispozitia cetatenilor sai aflati in nordul Japoniei, pentru a le permite sa ajunga in capitala, iar compania Vietnam Airlines si-a suplimentat capacitatea avioanelor pe ruta Tokyo-Hanoi.