"In plus fata de cele trei trei reactoare care erau in functiune in momentul incidentului, cel de-al patrulea reactor constituie, de asemenea, de acum, un motiv de ingrijorare. Acest reactor nu era in functiune in momentul cutremurului", a declarat presedintele NRC, Gregory Jaczko, in cadrul unei audieri in Congres.

"Credem ca incinta de securitate secundara a fost distrusa, ca nu mai exista apa in bazinul de stocare a combustibilului folosit si ca nivelul radiatiilor este extrem de ridicat, ceea ce ar putea pune in pericol operatiunile", desfasurate la fata locului pentru evitarea unei catastrofe, a adaugat el.

Catastrofa nucleara din Japonia, mai grava decat accidentul de la Cernobil

Rugat sa comenteze declaratiile ministrului Ecologiei, Nathalie Kosciusko-Morizet, care a afirmat ca "scenariul cel mai grav este posibil si chiar probabil", Baroin a afirmat ca ministrul a "evocat efectiv (in timpul Consiliului de Ministri) situatia, evolutia sa incepand de vineri, dificultatile autoritatilor japoneze in obtinerea unei raciri rapide a diferitelor reactoare".

"Nu fac decat sa retranscriu cu modestie, nefiind un tehnician in acest domeniu, dar cu fidelitate, declaratiile lui Kosciusko-Morizet, care a evocat un scenariu, intre cele mai grave", a afirmat Baroin, referindu-se la lucrarile acestui Consiliu in mare parte consacrat situatiei din Japonia.

"In cel mai grav dintre scenarii, este vorba evident de un impact superior (accidentului de la) Cernobil", a adaugat el, facand aluzie la catastrofa nucleara din 1986 din Ucraina.

Vezi AICI evolutia situatiei din Japonia!

Directorul Agentiei Internationale pentru Energie Atomica merge in Japonia

Directorul general al Agentiei Internationale pentru Energie Atomica (AIEA), Yukiya Amano, a anuntat miercuri ca vrea sa se deplaseze in Japonia chiar joi daca este posibil, pentru a se informa direct in legatura cu criza nucleara si a vedea cum poate AIEA sa ajute.

"As vrea sa plec din Viena maine (joi), sa raman o noapte la Tokyo si sa ma intorc la Viena", a declarat japonezul, la o conferinta de presa a agentiei ONU, cu sediul la Viena.

El nu si-a precizat programul. "As vrea sa am contacte la nivel inalt", contacte "cu oameni care lucreaza pe teren (...), pentru a obtine informatii de prima mana", a spus el.