Italienii pun umarul la salvarea tarii. Pentru ca nu mai prezinta credibilitate pentru strainatate, obligatiunile statului sunt cumparate de oamenii de rand
Cetatenii italieni, de la oameni de rand la presedintele Ferrari, Luca di Montezemolo, cumpara obligatiuni emise de guvernul de la Roma, chiar daca investitorii straini isi reduc expunerea din cauza temerilor ca s-ar putea sa nu-si primeasca banii inapoi, scrie Reuters, preluata de Mediafax.
Desigur, ajuta si ranadmentele mari oferite de statul italian, scrie Reuters.
"La 5,5% si 6% profitul este foarte bun. Multi italieni cumpara acum obligatiuni ale guvernului. Si eu am cumparat mai multe titluri de trezorerie recent", a declarat un broker italian de la o banca importanta.
Montezemolo, care a fost si presedinte al grupului auto Fiat, si membru al uneia din vechile familii aristocratice din Italia, continua sa cumpere obligatiuni ale statului, asa cum a facut intotdeauna, a declarat, pentru Reuters, un purtator de cuvant al acestuia.
Astfel de achizitii nu vor compensa decat in mica masura vanzarile masive de pe pietele financiare, afirma un broker din Milano. Nivelul actual al randamentelor este considerat nesustenabil pentru ca Italia sa poata continua administrarea datoriei de circa 1.900 miliarde de euro, echivalenta cu 120% din PIB.
Investitorii straini si-au redus expunerea pe Italia la circa 45% de la 51% la ineputul anului, au afirmat mai multe surse bancare din Milano, pentru Reuters.
In ultimul raport privind stabilitatea financiara, publicat in noiembrie, banca centrala a Italiei estimeaza ca 42,4% din datoria tarii este detinuta de investitori straini, aproape de nivelul Spaniei, in timp ce pentru Germania nivelul este de 50,1%, iar pentru Franta de 57,9%.
In noiembrie, omul de afaceri italian Giuliano Melani a platit o pagina de publicitate in cotidianul Corriere della Sera in care s-a angajat sa cumpere obligatiuni de 20.000 de euro si a cerut altor italieni sa faca la fel. Intr-un limbaj "colorat", Melani a afirmat ca Italia trebuie sa arate ca nu este de vanzare si ca nu este o povara pentru zona euro.
Multi italieni isi amintesc de investitiile, foarte profitabile, in obligatiuni ale parintilor si bunicilor in anii '80, cand randamentele ajungeau pana la 18%.
"Cu siguranta as cumpara obligatiuni ale Italiei acum daca as putea. Cand am fost student mi-am investit economiile in titluri de trezorerie. La un randament de 14% a fost cea mai buna afacere din viata mea", a declarat un italian aflat la Londra.
Randamentele obligatiunilor italiene au urcat puternic in ultimele saptamani, dar au scazut odata cu preluarea postului de premier de catre fostul comisar european Mario Monti, dupa demisia lui Silvio Berlusconi.
Pe acelasi subiect: