Investitorii evalueaza pe pietele secundare obligatiunile UniCredit la niveluri care presupun un rating de credit "B1", cu patru niveluri sub categoria recomandata pentru investitii (investment grade), si cu opt trepte sub ratingul "A2" al bancii, potrivit Moody's Analytics.

Dintre marile banci europene, UniCredit are de rambursat sau refinantat anul viitor cel mai mare volum de obligatiuni, potrivit datelor Bloomberg.

Temerile ca Italia nu va reusi sa tina in frau muntele de datorii publice acumulate si sa evite o criza de proportii au umflat dobanzile platite de stat la niveluri record, afectand puternic activele UniCredit, care are de recuperat de la guvernul de la Roma creante de 40 miliarde euro sub forma de obligatiuni de stat.

"Este vorba de o banca italiana si, tinand cont de ce se petrece in Italia, ar fi o tendinta de retrogradare", comenteaza Otto Dichtl, analist de credit la Knight Capital Europe, Londra.

UniCredit a raportat luni o pierdere record de peste 10 miliarde euro pentru trimestrul al treilea, care a determinat Moody's sa plaseze ratingul bancii sub evaluare cu perspectiva negativa. Agentia de rating a aratat ca, desi banca are "o lichiditate considerabila", se confrunta cu presiuni din partea "volatilitatilor din mediul operational italian si european".

UniCredit vrea sa atraga pana la 7,5 miliarde euro printr-o emisiune de drepturi de preemptiune pregatita pentru primul trimestru al anului viitor. Potrivit Autoritatii Bancare Europene, grupul italian trebuie sa acopere pana la jumatatea anului viitor un deficit de capital de 7,4 miliarde euro.

Investitorii sunt tot mai ingrijorati ca Italia nu va reusi sa readuca datoria de stat, de circa 1.900 miliarde euro, pe o directie sustenabila pe termen lung, sau sa stimuleze cresterea economica necesara pentru a atinge acest obiectiv.

Dobanda platita de Italia pentru datorii pe zece ani a crescut saptamana trecuta la un maxim record de 7,48%, revenind sub pragul de 6,5% dupa ce Senatul de la Roma a aprobat masurile de austeritate, moment care a coincis cu demisia premierului Silvio Berlusconi. Randamentul obligatiunilor pe zece ani a revenit in aceasta saptamana peste pragul de 7%. Multi analisti considera ca datoriile Italiei sunt nesustenabile pe termen lung la asemenea dobanzi.