Italia vrea mai multi bani in fondul de urgenta al zonei euro. Roma se imprumuta la costuri din ce in ce mai ridicate
Premierul italian Mario Monti a cerut "suplimentarea semnificativa" a resurselor fondului de urgenta destinat statelor cu probleme financiare din zona euro, dupa ce Italia s-a imprumutat la dobanzi ridicate, chiar daca in scadere usoara, transmite Reuters.
Costurile de imprumut au coborat de la maxime record de la intrarea tarii in zona euro, insa investitorii au cerut un randament apropiat de nivelul "psihologic" de 7% pentru datoria pe zece ani.
Italia a vandut joi obligatiuni de 7 miliarde de euro, in intervalul 5-8,5 miliarde de euro vizat. Randamentul titlurilor pe zece ani a coborat la 6,98%, de la recordul de 7,56% la sfarsitul lunii noiembrie, iar pentru titlurile pe trei ani la 5,62%, de la maximul de 7,89% consemnat tot la sfarsitul lunii noiembrie.
Nivelul ridicat al randamentelor mentine presiunea asupra celei de-a treia mari economii din zona euro, care are de refinantat sume mari anul urmator, iar traderi au afirmat ca Banca Centrala Europeana (BCE) a intervenit pe piata secundara pentru a cumpara obligatiuni italiene dupa licitatie, in incercarea de a impiedica o crestere a costurilor de imprumut.
Masura fara precedent a BCE de a introduce lichiditati de aproape 500 miliarde de euro in sistemul financiar si masurile de austeritate adoptate de guvernul de la Roma in decembrie au redus presiunea din partea investitorilor la o licitatie de obligatiuni pe termen scurt, organizata miercuri, dar vanzarea de titluri pe perioada mai lunga ramane inca o provocare, noteaza Reuters.
"Licitatiile de ieri si azi au mers destul de bine, dar trubulentele financiare in mod cert nu s-au incheiat", a spus Monti, intr-o conferinta de presa. Pentru a calma in continuare pietele financiare, "cea mai mare parte a masurilor trebuie luate in Europa", a adaugat el.
Facilitatea Europeana pentru Stabilitate Financiara are nevoie de resurse "semnificativ mai mari", a spus Monti, refuzand insa sa ofere o cifra.
Mai multe despre:
#Italia#criza datoriilor din zona euro#Facilitatea de Stabilitate Financiara#Mario Monti
Pe acelasi subiect: