Considerata un refugiu bancar pentru cei bogati, Elvetia devine tot mai atractiva pentru clasa de mijloc, pentru oameni obisnuiti care vor sa se simta in siguranta, sa fuga de masurile de austeritate si de posibilitatea ca peste noapte economiile lor sa nu mai valoreze nimic, informeaza Reuters. 

"Ma tem pentru viitorul meu. Cred ca vor curge lacrimi multe si sange, deoarece noul guvern cere sacrificii de la toata lumea. Francul elvetian pare foarte sigur acum in comparatie cu euro. Sa ma duc sa-mi vand cascavalul peste granita pare logic. Nu sunt interesat sa devin miliardar, vreau doar un pic de liniste", spune Marco, 31 de ani. Barbatul detine impreuna cu familia sa o mica firma producatoare de mozzarella. 

Seful unei companii elvetiene de consultanta pentru companiile care vor sa se extinda sau sa se mute in Elvetia a declarat pentru Reuters ca a fost asaltat in ultimele sase luni de clienti italieni. 

"Bancile italiene inchid incet, incet robinetul creditarii, iar companiile cauta alternative, incearca sa-si transfere partial sau total afacerile petnru a avea acces la lichiditate", a spus el. 

Totodata, un consilier elvetian pe probleme fiscale reclama cresterea alarmanta a numarului de italieni care vor sa se mute cu totul in Elvetia, in principal pensionari si oameni de afaceri. 

"Am avut mai multi clienti italieni din vara pana acum decat in ultimii zece ani la un loc", spune acesta.

Bancherii elvetieni spun ca spre deosebire de "alte crize" firmele si persoanele care cauta refugiu in tara lor nu vor sa-si ascunda banii. 

"Transferurile sunt efectuate la lumina, fie prin companii de tip trust infiintate ad-hoc, fie in orice caz prin declararea banilor catre autoritatile fiscale", noteaza acesta.

Cei care au trecut granita in ultima perioada sustin ca politia a sporit controalele, insa autoritatile insista ca masura vizeaza impiedicarea migratiei ilegale, si nu miscarile de bani. 

"Cazurile de transferare peste granita a unor sume mari sunt rare. Insa tot mai multi cetateni care se tem de inghetarea transferurilor de capital isi deschid depozite, prin companii de tip trust, la Londra sau in Elvetia, mutand lichiditatea catre active non-euro pentru a avea bani pe mana la nevoie si pentru a evita consecintele unei iesiri a Italiei din zona euro", comenteaza un bancher italian. 

Italia are din luna noiembrie un nou guvern, condus de fostul comisar european Mario Monti, care trebuie sa aplice masuri dure de austeritate pentru stabilizarea finaciar-fiscala a tarii. Italienii se tem tot mai mult ca guvernul va introduce o taxa pe avere.