Italia rămâne în zona euro, dar întoarce spatele austerității. Cum va guverna alianța dintre un partid antisistem si extrema dreaptă
Roma, Italia
Mişcarea 5 Stele (M5S, antisistem) a dezvăluit vineri, pe internet, un program comun încheiat cu partidul Liga (extrema dreaptă) pentru guvernarea Italiei, program ce întoarce în mod evident spatele austerităţii, însă fără a părăsi zona euro.
Totodată, programul prevede suspendarea sancţiunilor împotriva Rusiei şi construirea de centre de detenţie pentru "toţi migranţii ilegali", informează AFP, preluată de Agerpres.
În ţara cea mai "bătrână" din lume după Japonia, cele două partide intenţionează să scadă vârsta de pensionare, care urma să ajungă la 67 de ani în 2019. Acum, italienii se vor putea retrage din câmpul muncii când vârsta şi anii de cotizare vor însuma 100.
Cele două promisiuni principalele ale partidelor sunt şi ele în program, chiar dacă niciun calendar nu a fost precizat: o reformă fiscală "curajoasă şi revoluţionară", cu impozite atât pentru particulari, cât şi pentru întreprinderi reduse la 15 şi respectiv 20%, cum a promis Liga, şi cu introducerea unui "venit de cetăţenie" de 780 de euro lunar, cum a promis M5S.
Cele două partide susţin că îşi vor finanţa programul prin "tăieri în irosirea de bani în sectorul public, prin gestionarea datoriei publice şi printr-o recurgere corespunzătoare şi limitată la un deficit mai mare".
Potrivit programului de guvernare încheiat de cele două partide, suspendarea sancţiunilor împotriva Rusiei "este de dorit" şi este necesară construirea de centre de detenţie pentru absolut toţi "imigranţii ilegali", care trebuie repatriaţi şi care sunt estimaţi de Liga şi M5S la "circa 500.000".
La alegerile parlamentare din 4 martie, cele mai multe mandate au fost câştigate de o alianţă de centru-dreapta condusă de formaţiunea antiimigraţie Liga, iar partidul antisistem Mişcarea 5 Stele s-a clasat, individual, cel mai bine. Partidul Democrat, de centru-stânga, s-a plasat pe poziţia a treia.
Pe acelasi subiect: