Ministrul Muncii, Enrico Giovaninni, a declarat ca va discuta in urmatoarele zile cu liderii sindicali ideea "predarii stafetei intre generatii", care ar urma sa fie introdusa in contractele de munca.  Acestia s-au aratat in favoarea initiativei. 

Planul ar genera reduceri semnificative ale costurilor pentru angajatori si ar ajuta tinerii sa-si gaseasca mai usor locuri de munca. 

Somajul a devenit o problema majora in Europa odata cu criza financiara si declinul economic prelungit. Rata somajului se plaseaza la peste 12% in zona euro si 11% in UE.  Somajul in randul tinerilor a atins cote alarmante de aproape 25%, depasind 50% in Grecia si Spania si 38% in Italia, potrivit datelor Eurostat. 

Noul guvern de coalitie instalat in Italia, condus de premierul Enrico Letta, nu a prezentat inca planuri care vizeaza crearea de noi locuri de munca. Totodata, deficitul creat de noul program in ceea ce priveste contributiile la fondurile de pensii ale angajatilor in varsta va fi acoperit din bani publici.  Planul a fost descris de Giovannini drept "costisitor, dar posibil". 

Reducerea somajului in randul tinerilor a fost asumata ca prioritate de cabinetul Letta.  Ministerul Muncii analizeaza mai multe masuri, pe langa "predarea stafetei". Printre acestea se numara optimizarea legislatiei astfel incat companiile sa poata angaja mai lesne lucratori pe baza de contracte temporare, precum si facilitarea prelungirii acestora.  Autoritatile au adoptat totodata cresterea cu 1 miliard de euro a finantarii programului de suplimentare a salariilor angajatilor trimisi in somaj tehnic. 

Programul de schimb de generatii este probabil cea mai ambitioasa masura. In linii mari, initiativa prevede ca angajatii care se apropie de varsta pensionarii sa lucreze cu jumatate de norma, cedand unui tanar restul programului de lucru.  Firmele ar plati mai modest angajatii tineri, in timp ce guvernul va suplimenta contributiile sociale pentru lucratorii in varsta astfel incat sa mentina nivelul asigurat de munca cu norma intreaga.