Italia incearca sa convinga ca nu are probleme cu bancile, pe fondul zvonurilor privind o prabusire iminenta a sectorului bancar
Roma, Italia
Italia nu are nicio problema cu bancile sale, ci face doar unele ajustari in conformitate cu regulile europene, a declarat duminica ministrul italian al Economiei, Pier Carlo Padoan, ca reactie la zvonurile privind problema creditelor neperformante care afecteaza sectorul bancar din peninsula, transmite AFP, potrivit Agerpres.
"Toate tarile care sunt ingrijorate ar trebui sa se linisteasca. Nu exista probleme in sectorul bancar italian. Exista doar un numar limitat de banci care au acumulat volume mari de credite neperformante pentru care sunt avute in vedere solutii care respecta principiile pietei", a declarat Pier Carlo Padoan la reuniunea ministrilor de Finante si guvernatorilor bancilor centrale din G20.
Cu toate acestea, cele peste 700 de institutii care formeaza sistemul bancar italian au acumulat credite neperformante in valoare de peste 360 de miliarde de euro. Rezultatul, incepand din luna ianaurie si pana in prezent indicele care regrupeaza actiunile bancilor italiene, FTSE Italia All-Share Banks, a pierdut peste 55% din valoare.
"Cifrele care circula cu privire la nivelul creditelor neperformante ale bancilor italiene sunt exagerate", a spus Pier Carlo Padoan.
Autoritatile de la Roma incearca sa gaseasca o solutie pentru a veni in sprijinul bancilor fara, insa, ca interventia sa sa fie considerata de Comisia Europeana drept un ajutor de stat, lucru interzis de legislatia comunitara.
"Nu exista niciun fel de tensiuni cu Comisia Europeana cu privire la acest subiect. Am introdus masuri pentru accelerarea absorbtiei creditelor neperformante in conformitate cu regulile autorizate de Comisie", a precizat ministrul italian al Economiei.
Potrivit unor noi reguli care au intrat in vigoare la 1 ianuarie, salvarea unei banci trebuie sa se faca mai intai pe baza contributiei actionarilor, detinatorilor de obligatiuni si deponentilor, in conformitate cu o procedura cunoscuta sub numele de 'bail-in'.
Insa autoritatile de la Roma incearca sa obtina o derogare si studiaza mai ales posibilitatea unei majorari de capital cu caracter preventiv. "Nu suntem intr-o situatie in care sa fie nevoie de sustinerea bancilor cu banii contribuabililor ci intr-una de tip 'bail-in" a spus Padoan.
Solutiile italiene trebuie sa fie conforme cu regulile comune in UE, a insistat comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici.
Pe acelasi subiect: