In cursul sedintei de guvern, Mario Monti a anuntat ca va merge la sediul Presedintiei pentru a-i prezenta demisia sa si cea a intregului Cabinet, noteaza Mediafax.

Mario Monti, un economist echilibrat, opusul vulcanicului Silvio Berlusconi

Mario Monti, premierul tehnocrat care a condus Italia in ultimele 13 luni, este un politician echilibrat, in varsta de 69 de ani, recunoscut pentru competenta economica, fiind opusul pasionalului Silvio Berlusconi, acuzat de subminarea credibilitatii tarii prin scandaluri si procese, comenteaza AFP.

Mario Monti, supranumit si "Cardinalul", si-a creat o reputatie de om competent si independent, in timpul celor zece ani cat a fost comisar european, in perioada 1994-2004.

Amator de mers cu bicicleta, Monti recunoaste ca nu este "prea sociabil". "Chiar daca nu mi le amintesc si nu le spun prea bine, imi plac mult bancurile. Berlusconi are un adevarat talent in a le spune", declara el, in 2005, intr-unul dintre rarele sale interviuri.

Numit senator pe viata de catre presedintele italian Giorgio Napolitano, el a fost laudat de directoarea Fondului Monetar International (FMI), Christine Lagarde .  "Este un om de mare calitate, cu care am avut intotdeauna un dialog fructuos si extrem de calduros", a declarat ea.

Nascut la 19 martie 1943, la Varese (nord), Mario Monti devine celebru la prestigioasa Universitate Bocconi din Milano, cunoscuta pentru cea mai buna facultate de Economie din Italia. Si-a continuat studiile in Statele Unite, la Universitatea Yale, pe care a absolvit-o in 1965, unde studiaza cu James Tobin, laureat al Premiului Nobel, creatorul unui proiect de taxare a tranzactiilor care ii poarta numele.

In 1970, incepe sa predea la Universitatea din Torino, pe care o paraseste in 1985 pentru a deveni profesor de economie politica la Bocconi, unde ocupa succesiv posturile de director al Institutului de Economie Politica, rector si presedinte, in 1994. In 1994, a fost propus de primul Guvern al lui Berlusconi intr-un post de comisar european. Jacques Santer, presedintele Comisiei Europene din perioada respectiva, ii incredinteaza postul de comisar pentru Piata Interna.

In 1999, Guvernul de stanga al lui Massimo D'Alema il confirma la Comisie, unde primeste de la presedintele acesteia, compatriotul sau Romano Prodi, mult ravnitul post de comisar pentru Concurenta, lucru care confirma imaginea sa de neimplicare politica.

Dupa incheierea mandatelor la Bruxelles, Monti revine la activitatea academica si semneaza editoriale in Corriere della Sera, un cotidian de referinta in Italia.