Mediobanca, a doua cea mai mare banca din Italia, spune ca indexul de solvabilitate al tarii arata deja semne ingrijoratoare, in timp ce criza obligatiunilor din intreaga lume a dus la cresterea costurilor de imprumut, potrivit ziarului britanic The Telegraph.

“Timpul se scurge rapid. Situatia macroeconomica din Italia nu s-a imbunatatit in ultimul trimestru, ci din contra. Aproximativ 160 de mari corporatii din tara se afla in prezent in fata unei mari crize administrative”, spune unul dintre principalii analisti de la Mediobanca, Antonio Guglielmi, intr-o nota confidentiala trimisa unui client.

In aceeasi nota se spune ca Italia “va ajunge in mod inevitabil sa ceara un bailout din partea UE” in urmatoarele sase luni, daca nu reuseste sa reduca pretul creditarii.

Datoria de 2,1 trilioane de euro a Italiei este a treia cea mai mare din lume, dupa cele din SUA si Japonia, asa ca orice situatie de criza care ar putea afecta tara, va destabiliza de fapt intreaga zona euro. Iar semne despre aparitia primelor probleme au inceput deja sa apara, dupa ce Rezerva Federala americana a anuntat saptamana trecuta ca va incepe sa-si retraga lichiditattile in dolari din sistemul sau global.

“Banca Centrala Europeana trebuie sa ia masuri foarte agresive ca sa opreasca aceasta situatie. (...) Daca BCE nu actioneaza, am putea vedea cum toate eforturile noastre din ultimele noua luni se vor duce pe apa sambetei, iar zona euro ar reveni fix de unde a plecat”, precizeaza Marchel Alexandrovich, de la Jefferies Fixed Income.