• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
Alegerea primului ministru de culoare din Italia starneste reactii rasiste: Ar fi buna de menajera, nu de ministru

Alegerea primului ministru de culoare din Italia starneste reactii rasiste: “Ar fi buna de menajera, nu de ministru”  

Alegerea primului ministru de culoare din istoria cabinetului italian a fost un motiv de bucurie pentru sustinatorii anti-rasism din intreaga Europa. Dar veselia a fost de scurta durata, din cauza reactiilor la adresa lui Cecile Kyenge, recent numita in functie.

Cecile Kyenge, de origine congoneza, este prima persoana de culoare din cabinetul italian, noteaza CNBC. Insa numirea sa nu a fost pe placul tuturor.
 
“Este un guvern bonga bonga (n.red.: termen folosit pentru a descrie petrecerile organizate de fostul premier italian, Silvio Berlusconi). Pare ca s-ar descurca bine ca menajera, dar nu intr-un cabinet al guvernului”, a declarat Mario Borghezio, un membru al Parlamentului European, reprezentand partidul Liga Nordului, din Italia.
 
Comentariile lui Borghezio au fost puternic criticate, atat in Italia, cat si in restul Europei. Dar acesta a fost doar inceputul, in urmatoarele zile aparand un intreg val de comentarii rasiste pe tot continentul, din Ungaria pana in Grecia si Franta. In Hexagon, protestatarii fata de mariajele gay au facut un poster care o infatiseaza pe Ministrul Justiei, Christiane Taubira, o femeie de culoare, drept o gorila.

28 mai 2013 08:27
Modifică setările cookies