Apple si autoritatile de la Dublin fac front comun impotriva Comisiei Europene. Irlanda acuza Bruxellesul ca i-a violat suveranitatea nationala
Apple
Irlanda a reprosat luni Comisiei Europene ca i-a violat suveranitatea nationala in materie de politica fiscala atunci cand a cerut autoritatilor de la Dublin sa recupereze de la grupul informatic american Apple impozite neplatite in valoare de pana la 13 miliarde de euro, informeaza AFP, preluata de Agerpres.
In luna august a acestui an, Executivul comunitar a cerut Irlandei sa recupereze impozite neplatite pentru perioada 2003-2014 in valoare de pana la 13 miliarde de euro, in contul unor 'facilitati fiscale' de care a beneficiat grupul american din partea autoritatilor irlandeze.
In replica, Guvernul de la Dublin a insistat ca nu are intentia de a recupera acesti bani deoarece compania americana nu a beneficiat de un tratament fiscal referential iar UE nu a inteles modul in care se aplica legislatia fiscala irlandeza.
"Potrivit regulilor referitoare la ajutoarele de stat, Comisia nu are competenta de a-si substitui, in mod unilateral, propriul sau punct de vedere cu privire la intinderea geografica a jurisdictiei fiscale a unui stat membre cu cea a statului membru respectiv", a apreciat Ministerul irlandez de Finante intr-un comunicat de presa, pe masura ce se pregateste sa faca recurs la Tribunalul General al UE.
Disputa are drept obiect modul in care Apple aloca aproape toate profiturile realizate de pe urma vanzarilor din Europa catre o serie de "head offices" din Irlanda care beneficiaza de un regim fiscal special. Impozitul pe companii in Irlanda este deosebit de mic, 12,5%, insa potrivit Comisiei Europene grupul Apple a platit in Irlanda un impozit de doar 1% in 2013 si unul de doar 0,005% in 2014.
Cu toate acestea, Ministerul irlandez de Finante afirma ca Executivul comunitar greseste atunci cand afirma ca Apple a beneficiat de avantaje fiscale. "Comisia incearca sa rescrie legislatia irlandeza in materie de impozite pe societati", afirma Ministerul irlandez de Finante, adaugand ca ancheta demarata de Comisia Europeana in 2014 a fost viciata de numeroase erori de procedura.
Taxele sunt un domeniu care tine de competenta statelor membre UE, insa Comisia considera ca poate interveni acolo unde facilitatile fiscale constituie ajutoare de stat, un domeniu reglementat de Executivul comunitar. De exemplu, anul trecut Comisia Europeana a ordonat Olandei si Luxemburgului sa recupereze taxele datorate de grupul auto italian Fiat si grupul american Starbucks.
Pe acelasi subiect: