Duminica, Monte Toledo a devenit primul petrolier care a livrat Europei titei iranian, de la mijlocul anului 2012, cand Bruxelles-ul a impus un embargo petrolier incercand sa forteze statul din Orientul Mijlociu sa negocieze incheierea programului sau nuclear.

In 17 ianuarie, comunitatea internationala a ridicat toate sanctiunile legate de programul nuclear al Teheranului, in conformitate cu acordul nuclear incheiat pe 14 iulie 2015.

Teheranul a trimis petrolul in portul Algeciras, aproape de Gibraltar, unei rafinarii detinute de Cia. Espanola de Petroleos.

Bloomberg, preluat de Agerpres, transmite ca, in februarie, au plecat din Iran 29 de nave incarcate cu titei. Trei dintre ele se indreapta spre Europa, in portul romanesc Constanta, in Franta si intr-un port din Mediterana.

Compania Petro-Logistics SA cu sediul in Geneva estimeaza ca in februarie Iranul a exportat aproximativ 1,4 milioane de barili de titei pe zi (bpd), in crestere cu 350.000 bpd fata de media din 2015. Desi este usor sub nivelul de 500.000 bpd promis de Teheran, reprezinta un semn al majorarii exporturilor spre Europa.

Potrivit lui Seth Kleinman, analist la Citigroup in Londra, cantitatile exportate de Iran vor creste deoarece din ce in ce mai multe tari cumpara titei. "Vedem petroliere care se indreapta spre Spania, Romania, Tanzania, Franta si India", a explicat Seth Kleinman.

Din Iran, un milion de barili vor ajunge la rafinaria Petrotel din Romania, detinuta de Lukoil, au declarat recent surse care au dorit sa-si pastreze anonimatul. In Bulgaria, Lukoil detine rafinaria din Burgas, care are o capacitate de productie de 9,8 tone pe zi, in timp rafinaria Petrotel de la Ploiesti proceseaza anual 2,4 milioane de tone de benzina si motorina.

Iranul isi mareste productia de titei si vrea sa vanda 2 mil. barili/zi

Vanzarile de titei ale Iranului vor ajunge "curand" la doua milioane de barili pe zi, a afirmat, luni, ministrul Economiei, Ali Tayyebnia, dupa ce Teheranul si-a majorat productia in urma ridicarii sanctiunilor in ianuarie.

"Dupa adoptarea masurilor adecvate si revenirea Iranului pe piata energiei, este de asteptat ca vanzarile de titei sa revina curand la nivelul de doua milioane de barili pe zi", a declarat Ali Tayyebnia agentiei de presa Shana.

Pretul barilului de petrol a scazut cu peste 70% in ultimele 18 luni, iar acest lucru reprezinta o problema pentru exportatorii de titei.

La bursa ICE Futures din Londra, cotatia barilului de petrol Brent cu livrare in luna mai a urcat luni la 39,50 dolari, cel mai ridicat nivel de la mijlocul lunii decembrie.

Iranul are cele mai mari rezerve de gaze naturale din lume si este pe locul patru in privinta rezervelor de titei.

Citeste si: Paradoxul crizei la Moscova. Medvedev anunta un plan de redresare economica, dar admite nu are bani sa-l puna in aplicare. Prabusirea pretului petrolului a "ingropat" Rusia